StoryEditor

Evo što je gradonačelnik Srebrenice učinio s milijunskom donacijom Vlade Srbije

Piše D  /  15.06.2019., 06:06h

Riječ je o dvorani koja je bila u vlasništvu slovenske tvrtke „Neo dom“, a čija je realna cijena, kako se navodi, iznosila 500.000 eura.

Nema vrata

Mediji navode da je Grujičić uz pomoć rođaka, sudskog vještaka "nabildao" cijenu dvorane, koja nije imala ni prozore ni vrata i kojoj se srušio krov, i za nju iskeširao 350.000 eura više. Novac za ovu investiciju osigurala je Vlada Srbije kroz sredstva obećana za realizacija infrastrukturnih projekata.

Objavljeno je da je Grujičić platio 850.000 eura Slovencu Mihi Živecu, koji je nakon završene kupoprodaje uplatio 120.000 eura na račun jedne austrijske tvrtke te da su ostatak novca podijelili u Srbiji, a da je najveći dio kolača dobio upravo Grujičić, i to 40.000 eura.

Grujičić jučer nije odgovarao na brojne pozive i poruke. On je ranije demantirao ove navode, kazavši da je cijeli proces bio transparentan i da je odluku o kupovini donijela Skupština općine Srebrenica.

S druge strane, kako piše Avaz, Slovenci su za ovu dvoranu još 2013. godine tražili pola milijuna eura, i to kroz javni poziv koji im je uputila Općina Srebrenica. Od tada do kraja 2018. cijena dvorane, zbog urušavanja, samo je padala.

Porasla cijena

Prema informacijama „vaza, čak je 2013. godine jedan poduzetnik iz Visokog ovu dvoranu namjeravao kupiti od Slovenaca, ali oni nisu željeli pristati na iznos manji od 500.000 eura, zbog čega je na kraju i odustao.

Upravo je mnogima nejasno kako je cijena koja je službeno bila pola milijuna za pet godina porasla za 350.000 eura. Ova investicija sada je sporna i Vladi Srbije. Sugovornici Avaza tvrde da će pojedini članovi Skupštine Srebrenice tražiti da se sve ispita i utvrdi.

- Nikome nije više ništa jasno, jer je riječ o objektu u ruševnom stanju. Ne vrijedi sada ni 300.000 eura, a kamoli 850.000 - tvrdi sagovornik upoznat s ovim poslovima.

Dobili ukupno šest milijuna eura

Općina Srebrenica dobila je od Vlade Srbije najprije pet milijuna eura kroz investicijsku konferenciju koja je održana u tom gradu.

Ali, 2016. godine Vlada Srbije je donirala još milijun eura, što je tada javno obećao i tadašnji premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka s Grujičićem u Beogradu.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:27