StoryEditor
"ni babo ih nije volio"

Evo što je Alija Izetbegović govorio o Židovima i Romima

Piše desk  /  14.08.2022., 08:15h

“Šta ima Jevreja, šaka ljudi. Onda bih radije spomenuo Cigane, ima njih više, pa Albanaca i koješta”, objavio je Ćosić citat iz Izetbegovićeve izjave na sjednici Predsjedništva uz komentar “Ni babo ih nije volio…”

Dio sarajevske javnosti te političkih aktera grčevito se pokušava prikazati zaštitnicima malobrojne židovske zajednice jer i dalje nastojeći prodavati mantre kako je glavni grad Bosne i Hercegovine tzv. “europski Jeruzalem”. Takve podvale razobličilo je Izraelsko veleposlanstvo u Tirani koje je nadležno i za BiH odgovorivši na pismo “Udruženja logoraša Mostar” da oni neće dopustiti zlouporabu prava židovske zajednice u BiH kako bi se blokirali osnovni unutarnji procesi u BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

U tom kontekstu odličan podsjetnik na odnos političkog Sarajeva prema Židovima u BiH na Twitteru je napravio Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke te dopredsjednik HDZ-a BiH.

On je, naime, na Twitteru objavio isječak iz stenograma sa sjednice Predsjedništva od 30. ožujka 1994. U njemu je sadržana izrazito uvredljiva izjava Alije Izetbegovića (prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i utemeljitelja SDA) prema Židovima u BiH koja bi mogla biti udžbenički primjer antisemitizma.

“Šta ima Jevreja, šaka ljudi. Onda bih radije spomenuo Cigane, ima njih više, pa Albanaca i koješta”, objavio je Ćosić citat iz Izetbegovićeve izjave na sjednici Predsjedništva uz komentar “Ni babo ih nije volio…”

Inače na spomenutoj sjednici Predsjedništva raspravljalo se o Ustavu Federacije BiH i ova je izjava jedan od najboljih pokazatelja na koji način Izetbegović “vodi računa” o drugim narodima.

Zanimljivo je pogledati i cijelu izjavu izvan konteksta ovog uvredljivog komentara o Židovima i Romima (odnosno Ciganima, kako ih Izetbegović uvredljivo naziva). Podsjećamo, raspravljalo se o Ustavu Federacije BiH.

“Trebalo bi popričati u užem krugu s ljudima koji bi mogli biti protiv. Pa ako nisu protiv, onda bi se moglo ubaciti da se napravi neka mala stepenica i da se kaže: Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, zajedno sa Srbima i ostalima, i tako dalje. tako da se spomenu Srbi. I time bi se napravio jedan mali… Da tražimo kako bi najlakše prošla stvar U zagradi “zajedno sa Srbima i ostalima” i dalje. Bilo bi lakše. Iako je ovo Bošnjačko-hrvatska Republika. Mislim ono što jest realno to su Srbi još ovdje. “Šta ima Jevreja, šaka ljudi. Onda bih radije spomenuo Cigane, ima njih više, pa Albanaca i koješta…”, kazao je Izetbegović na sjednici Predsjedništva 30. ožujka 1994. godine.

Vezano za odnos Alije Izetbegovića prema Židovima valja podsjetiti kako se i prvi predsjednik SDA još 5. travnja 1943. kao član izaslanstva Mladih Muslimana susreo s tadašnjim jeruzalemskim muftijom El Huseinijem.

Taj muftija El Huseini kazao je, primjerice, da su “jedini neprijatelji muslimana i islama na svijetu Engleska i Amerika udruženi sa Židovima”, a njega su te 1943. godine dočekale tisuće oduševljenih muslimana u Sarajevu.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 18:06