StoryEditor

Evo što građani BiH misle o cjepivu protiv koronavirusa

Piše D  /  06.08.2020., 02:08h

Tvrtka Valicon nastavlja, kontinuirano od ožujka, na tjednoj i dvotjednoj osnovi pratiti utjecaj pandemije  na građanke i građane Bosne i Hercegovine. Istraživanja su provedena putem Valicon online panela JaZnam.ba na reprezentativnim uzorcima za BiH (n=500-650 po valu) online populacije.

39% građana BiH ne planira se cijepiti

Za primanje cjepiva je 32% bh. populacije, a protiv 39%, dok je ostatak populacije neodlučan i nema jasan stav kada je u pitanju namjera eventualnog cijepljenja protiv COVID-19.

Foto: Valicon

Kada detaljnije pogledamo dobivene rezultate, tek 11% populacije je u potpunosti sigurno da bi pristalo na cijepljenje jednom kada ono bude dostupno, dok je onih koji bi vjerojatno primili cjepivo, ili nisu potpuno sigurni, nešto više - 21% ili petina bh. populacije.

S druge strane, čak 39% bh. populacije nema namjeru cijepiti se - od toga 22% ili petina navodi da sigurno ne bi primili cjepivo, a 17% se vjerojatno ne bi. Pored toga, značajan je postotak građana (29% ili gotovo trećina) koji nisu sigurni oko cijepljenja protiv COVID-19, što govori da među građanima BiH vlada određeni stupanj nesigurnosti i bojazni kada je u pitanju samo cjepivo.

Najčešće navođeni razlozi zbog kojih se ljudi ne žele cijepiti su:

- Manjak povjerenja u sigurnost za zdravlje samog cjepiva protiv COVID-19 (potencijalne nuspojave, sastav cjepiva, itd.)
- Generalno nepovjerenje prema cijepljenju svih vrsta
- Sumnja u postojanje samog koronavirusa
- Vjerovanje da je prirodni imunitet dovoljan u borbi protiv COVID-19 te da nema potrebe za cijepljenjem
- Ne pripadanje rizičnoj skupini (starija populacija, kronični bolesnici)

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 00:52