StoryEditor

Evo što Dodik i Sonja Karadžić-Jovičević misle o presudi Karadžiću

Piše D  /  20.03.2019., 06:03h

Tvrdi da u RS već dugo ne postoji povjerenje u Haški tribunal, a potvrda toga jeste i kazna Karadžiću

- Već dugo se nema povjerenja u Haški tribunal i njihove poslove. To nije rezultat onih koji vjeruju ili ne vjeruju, već je stvar izgubljenog povjerenja – rekao je Dodik za RTRS.

Imajući u vidu, kako je rekao, da se Haški tribunal u značajnom obimu bavio selektivnim pristupom, nije ispunio postavljenu misiju – da osigura pomirenje među narodima u BiH

- Jedna od osnovnih stvari je bila da se individualno osude ljudi za kršenje zakona i običaja ratovanja, a isto tako jedan od važnih segmenata je bio da se osigura pomirenje. Oni uspijevaju da individualno ljude presude, ali druga misija Haškog tribunala, da osiguraju pomirenje, je još neizvjesnije, gotovo nemoguće – ustvrdio je Dodik.

Sonja Karadžić-Jovičević, potpredsjednica Narodne skupštine RS-a i kćerka Radovana Karadžića je rekla da je i 20 i 40 godina doživotna robija.

- Takva presuda je očigledno rezultat političkog pritiska i nema nikakve veze s pravom, pravdom, činjenicama i dokazima i onim što je u žalbenom procesu radio rim obrane – ustvrdila je ona za RTRS.

Kao uspjeh tima Karadžićeve obrane navela je to što nije presuđen genocid u sedma općina u RS.

- Nadam se da će kad-tad istina ugledati svjetlo dana i da će ovi narodi, kada dođu do istine u BiH, konačno moći da se pomire i žive normalno. Do tada, mislim da će to biti sve teže i teže - ustvrdila je ona, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:39