Article_Top_970x250

Evo što će dobiti radnici Aluminija koji odu u mirovinu i kolika će biti otpremnina

mostar

Evo što će dobiti radnici Aluminija koji odu u mirovinu i kolika će biti otpremnina

kol 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Od ranije je poznato koji su uvjeti rada ponuđeni djelatnicima Aluminija. Većina nije zadovoljna sa ponuđenim rješenjima i vjerojatno će tražiti otpremnine. Uprava ugašene tvornice je kreirala i prijedlog rješenja za ovu situaciju, a radnici su tijekom ovoga tjedna upoznati i sa tim tekstom.

-Radnik koji je s poslodavcem zaključio ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a kojem poslodavac otkazuje ugovor o radu nakon najmanje dvije godine neprekidnog rada, osim ako se ugovor otkazuje zbog kršenja obveze iz radnog odnosa ili neispunjavanja obveza iz ugovora o radu od strane radnika, ima pravo na otpremninu, i to u iznosu od jedne polovice prosječne mjesečne plaće isplaćene radniku u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu kod tog poslodavca. Otpremnina ne može biti viša od šest prosječnih mjesečnih plaća isplaćenih radniku u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu – navedeno je u Planu restrukture. Radnicima koji odlaze u mirovinu iz radnog odnosa iz Društva bit će isplaćena otpremnina prilikom odlaska u mirovinu u visini tri prosječne plaće Društva u posljednja tri mjeseca.

Navedeno je, također, da u slučaju otkazivanja ugovora o radu, radnik s promijenjenom radnom sposobnošću ima pravo na otpremninu u iznosu višem za najmanje 50 posto u odnosu na otpremninu iz stavka 1., osim ako se ugovor otkazuje zbog kršenja obveza iz radnog odnosa ili zbog neispunjenja obveza iz ugovora o radu od radnika.

Konačni stav sindikata oko ovoga prijedloga trebao bi biti poznat tijekom idućeg tjedna, piše Ero.tel.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250