StoryEditor
Lider SDP-a

Evo što piše u pismu koje Nikšić uputio Lendi: "Bespredmetan i suvišan sastanak"

Piše desk  /  17.04.2023., 11:07h

Lider SDP-a Nermin Nikšić poručio je danas potpredsjedniku Federacije BiH Refika Lende (SDA) da neće sudjelovati na sastanku koji je on sazvao o formiranju Vlade FBiH.

Nikšić je uputio pismo Lendi, gdje je naveo razloge zbog čega neće prisustvovati sastanku.

Avaz njegovo pismo prenosi u cijelosti:

- Parlamentarna većina je u skladu s Ustavom izabrala listu za predsjednika i potpredsjednike FBiH, uključujući i Vas, a zatim i predsjednicu entiteta između tri kandidata. Želim naglasiti kako je procedura donošenja odluke o imenovanju Vlade u potpunosti ispoštovana. Naime, parlamentarna većina je utvrdila prijedlog kandidata za premijera koji je je nakon toga predložio sastav Vlade FBiH predsjednici FBiH. Uz prijedlog su dostavljeni i potpisi većine zastupnika u PFBiH koji podržavaju predloženi sastav Vlade i kandidata za premijera FBiH. Ne znam koliko Vam je to bitno, ali smatram potrebnim istaći kako je parlamentarna većina usaglasila i program rada buduće Vlade FBiH – naveo je Nikšić između ostalog.

Dodaje da je sve urađeno u ustavnom roku od 30 dana.

- Na taj način je jasno dokazano da postoji parlamentarna većina koja podržava imenovanje nove Vlade FBiH, te koja je među sobom usaglasila osnovne ciljeve i mjere rada za mandatni period od 2022.-2026. godine. Prethodno je, još u novembru 2022. godine, potpisan i temljeni koalicijski sporazum između stranaka koje čine većine. Dakle, iako su ispunjeni svi formalni, Ustavnom FBiH i Izbornim zakonom BiH definisani uslovi za imenovanje i potvrđivanje nove Vlade FBiH, pa i više od toga, Vi ste nažalost odlučili da ne date saglasnost na imenovanje Vlade u zakonskom roku. U istom tom periodu, niste predložili bilo kakav eventualni alternativni prijedlog. Pri tome ste svaku priliku iskoristili da istaknete kako neće potpisati saglasnost na imenovanje Vlade u kojoj nisu predstavnici stranke čiji ste član – napisao je Nikšić Lendi.

Istakao je da smatra bespredmetnim i i suvišnim održavanje sastanka Lende sa predsjednicima tri stranke, jer to ne pada u okvir Lendinih ustavnih nadležnosti, niti postoji zakonsko utemeljenje za takvo nešto.

- Valja se podsjetiti da je BiH parlamentarna demokratija, a ne plemenska partitokratija. Vladu FBiH imaju pravo da imenuju stranke koje imaju većinu u oba doma Parlamenta FBiH. Uvođenje principa da Vladu FBiH trebaju dogovarati isključivo stranke iz kojih dolaze tri člana rukovodstva FBiH, iz reda tri naroda, predstavljalo bi opasan antidemokratski zaokret u smjeru etničke podjele entiteta, ali posljedično i države. Bilo bi potpuno urušavanje suvereniteta države, te podrivanje elementarnog demokratskog postulata legitimiranja parlamenta kao temeljnog autoriteta i iskaza volje građana.

Na kraju je pozvao Lendu da dadne saglasnost na Vladu FBiH.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 02:32