StoryEditor

Evo koliko se plaćao glas na ovogodišnjim lokalnim izborima

Piše D  /  16.11.2020., 12:11h

"Ti – 1.300 maraka!  (650 eura) Ja kopiram spisak (…), kažem za koga će glasati. Trinaestog ti dobiješ spisak u ruke. Ti daješ 40. Ja dajem momku, razumiješ, imam dvojicu momaka", ovako je glasila ponuda osuđivanog dilera Elvira Saletovića za kupovinu birača mladom kandidatu stranke "Narod i pravda" nekoliko dana uoči lokalnih izbora u Brčko distriktu.

Kandidat Abdulah Iljazović prihvatio je igru u kojoj će organizatori trgovine glasovima upasti u policijsku klopku. Naime, predstavljajući se kao stranački aktivisti, novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) organizirali su sastanak Iljazovića s trgovcima glasovima.

Sastali su se u kafiću na jednoj brčanskoj pumpi, nakon kratkog dogovora porukom. Sve je sličilo na suradnju bez greške: Iljazović će dati 6500 KM (3325 eura) i dobiti 130 glasova, a Saletović i njegov partner Sanel Pengić će pronaći glasače i za svakog od njih naplatiti po 50 KM (25,58 eura). Dio novca će zadržati za sebe.

Zahvaljujući Iljazovićevoj odluci da nemoralnu ponudu prijavi CIN-u, a kasnije policiji i tužiteljstvu, spriječena je trgovina glasovima koji bi ovom kandidatu trebali donijeti mandat u Skupštini Brčko distrikta. Saletović i Pengić su uhićeni, a Tužiteljstvo Brčko distrikta im je odredilo jednomjesečni pritvor.

"Našao sam se u situaciji da sam mogao birati da prešutim, ali ne želim šutjeti, jer nam zbog šutnje i jeste ovako", rekao je Iljazović za CIN.

Sličnu izbornu prevaru planirali i drugi Brčaci

Jasmin Ravkić je sredinom 2020. godine osuđen na tri mjeseca zatvora zbog ilegalne sječe šume, ali se nadao da će mu skupštinski zastupnik Hrvatske seljačke stranke (HSS) u Skupštini Brčko distrikta Pejo Mendeš osigurati zamjenu zatvora društveno-korisnim radom.

Tako je ranije pomogao njegovom rođaku Raifu Ravkiću.

Jasmin se zato dogovorio s Mendešom da će mu za predstojeće izbore nabaviti podatke iz osobnih iskaznica svojih prijatelja i članova uže obitelji, kako bi ih Mendeš na izborima zloupotrijebio za glasanje van BiH. 

" Osobno sam bio s njim i Pejom Mendešom kad su pričali. On je rekao Peji: ‘Probaj pomoći, a ja ću ti skupiti 50 osobnih iskaznica za glasanje.’ Razumijete?", rekao je Raif Ravkić novinarima CIN-a.

Jasmin Ravkić je u kolovozu na prijevaru dobio brojeve osobnih iskaznica najmanje 20 svojih prijatelja, uključujući i njegove roditelje. Rekao im je da mu trebaju jer skuplja potpise za peticiju kojom bi mu se zatvorska kazna preinačila u društveno-korisni rad. U želji da pomognu, rado su mu ustupili svoje podatke, ne znajući da će ti podaci završiti na biračkim spiskovima za glasanje iz Hrvatske i Srbije.

Velik broj glasača

Svake četiri godine građani biraju gradonačelnika i 31 zastupnika Skupštine Brčkog distrikta. Podaci Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) pokazuju da se pred ovogodišnje izbore broj glasača iz Brčkog koji su se prijavili za glasanje u odsustvu udvostručio u odnosu na prethodne.

Kada su početkom listopada 2020. godine počela uhićenja, Izbornoj komisiji Brčko distrikta su se počeli javljati i ostali prevareni građani. Više od njih 20 je posumnjalo da se njihova imena nalaze na glasačkim listićima u Hrvatskoj i Srbiji. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:38