StoryEditor

Evo koliko prosječan turist potroši u Hrvatskoj. Najviše troše u Zagrebu

Piše D  /  01.01.2020., 09:01h

Gost Teme dana na HRT-u bio je ministar turizma Gari Cappelli.

On je govorio o potrošnji turista koja, kako je rekao, raste.

U 2017. godini imali smo potrošnju po osobi 79 eura dnevno, a sad je ta brojka narasla na 97 eura. Hoteli su došli na prosjek od 144 eura potrošnje, privatni smještaj na 94, a kampovi na 62 eura, rekao je ministar u HRT-ovoj Temi dana.

Ministar je iznio i podatak da u Hrvatsku dolaze turisti koji imaju prosjek plaće veći od 3500 eura te da je u Zagrebu prosječna potrošnja turista oko 200 eura.

"U pripremi je strategija za turizam u narednih sedam godina. U naslovu će imati "nacionalnu održivost" i u tom ćemo pravcu sve graditi u segmentu turizma. Moramo podvući crtu jer postoje ogromne disproporcije između onog što žele stanovnici i što se nameće", kazao je ministar.

Dodao je kako se ta održivost, ali i kvaliteta ponude moraju konstantno pratiti. Najavio je da će predložiti da gradovi i županije odlučuju o prostornom planiranju. Pri tome je naveo primjer Barcelone koja je na 6 mjeseci zabranila ili ograničila otvaranje novih apartmana u dijelovima grada - zbog nedovoljno razvijene infrastrukture.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 00:16