StoryEditor
ogroman trošak

Evo koliko koštaju nove fiskalne kase: Pojedini trgovački centri će potrošiti i nekoliko stotina tisuća KM

Piše Desk  /  01.10.2021., 08:25h
Pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa, koji je donijelo Ministarstvo financija FBiH na čelu s Jelkom Milićević, za poslodavce znači da će u naredne tri godine morati promijeniti sve fiskalne uređaje. Udar je ovo na sve grane privrede, a posebno na trgovce koji će u svojim prodavnicama morati mijenjati i veći broj kasa.

S obzirom na to da je cijena jednog fiskalnog uređaja, kako je kazao direktor firme Penny plus Almedin Kadrić, skoro tisuću KM, bez PDV-a, troškovi koje će imati u idućem periodu nisu zanemarivi, piše Klix.ba.

"Troškovi firmi će zavisiti od veličine firme, broja kasa i broja registriranih veleprodajnih mjesta. U našem slučaju troškovi će iznositi oko 50.000 KM bez PDV-a. Ako je Porezna uprava spremna da prihvati svaki odkucani račun na kasi u Federaciji BiH, mi preporučujemo da se Pravilnik stavi van snage te da se omogući digitalizacija fiskalnog sistema zato što postoje nove tehnologije koje su dostupne, financijski prihvatljivije i efikasnije od trenutnih. Vrijeme je da se okrenemo digitalizaciji, novim tehnologijama i da koristimo mogućnosti koje nam nude", istaknuo je Kadrić.

Iako je ovaj Pravilnik nametnuo bespotrebne dodatne troškove gospodarstvenicima, iz kompanije Bingo su kazali za Klix kako oni sebi mogu priuštiti zamjenu fiskalnih uređaja, ali su istaknuli i kako je ovo veliki izazov manjim gospodarskim subjektima koji već imaju velika opterećenja u poslovanju, a ovime će biti izloženi dodatnom neplaniranom trošku.

"Bingo trenutno ima 778 kasa u Federaciji BiH. S obzirom na to da je cijena jednog uređaja oko 900 KM bez PDV-a, to će nam uzrokovati neplanirani trošak više od 700.000 KM", kazali su iz Binga.

Kao što je poznato, Vlada Kantona Sarajevo je već zatražila od federalne ministrice financija Jelke Miličević da stavi van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH prema kojem privrednici u ovom entitetu moraju kupiti nove kase.

Prema procjenama Vlade FBiH, do 14. svibnja 2020.godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja što znači da će, ukoliko ministričin Pravilnik ostane na snazi, gospodarstvenici u FBiH dati 60 milijuna KM na zamjenu uređaja, piše Klix.ba.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:00