StoryEditor
STRUJA ILI PLIN?

Evo koliko će vas koštati ako se počnete grijati na struju u Njemačkoj

Piše desk  /  11.08.2022., 22:04h

Iako se upozorava na enormnu potrošnju struje i visoke troškove energije, električne grijalice i dalje su tražene. Je li grijanje na struju u Njemačkoj doista toliko skupo? U strahu da će zimi nestati plina i grijanje zbog toga neće raditi, mnogi su potrošači sada kupili električne grijalice. Uostalom, ventilatorske grijalice mogu se koristiti u cijelom stanu, a na kraju krajeva, struje će uvijek biti.

No, većina ljudi zanemaruje činjenicu da je cijena električne energije znatno viša od cijene plina te da je grijanje na elektroničke uređaje znatno skuplje nego na plin.

Uostalom, postoji samo nekoliko izravnih usporedbi koliko će se račun za struju povećati u sljedećoj godini ako se oslonite na grijanje električnim grijalicama. Portal za usporedbu Verivox napravio je pregled cijena za njemačke medije, prenosi Fenix Magazin.

Plin ili struja: Što je skuplje?

Portal je za usporedbu uzeo stan od 140 četvornih metara u kojem živi četveročlana obitelj.

Troškovi energije razlikuju se ne samo ovisno o vrsti grijanja. Važna je i godina izgradnje zgrade. Uzima se u obzir i toplinska izolacija kuće. Ako su mjere izolacije provedene kasnije, učinak izolacije se prirodno poboljšava.

Usporedba pokazuje da je grijanje na struju znatno skuplje nego na plin. Čak i ako je zgrada moderna i u skladu s tim dobro izolirana, obitelj bi morala platiti 2.600 eura više za troškove energije ako bi se odlučila za električne grijalice, odnosno – 1.500 eura za grijanje električnom grijalicom noću s odgovarajućom niskom tarifom.

Upotreba električne grijalice kao zamjene za plinsko grijanje stoga nije uvijek smislena, već samo privremeno rješenje ili ako se uređaj koristi kao dodatni izvor topline ili kao selektivni izvor topline, pišu njemački mediji.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 00:27