StoryEditor
tržište rada

Evo koja zanimanja najlakše dolaze do posla, a koja imaju najveće teškoće

Piše desk  /  03.11.2021., 08:19h
Do zaposlenja u Republici Srpskoj najbrže dolaze profesori matematike i fizike, informatike, diplomirani farmaceuti, liječnici te inženjeri elektrotehnike, koji na posao čekaju prosječno do godinu dana kada je u pitanju visoka stručna sprema.

U Zavodu za zapošljavanje RS-a kažu da posao duže čekaju radnici prirodnih znanosti: geografije, profesori tjelesnog i zdravstvenog odgoja, diplomirani žurnalisti, odnosno novinari, pišu Nezavisne.com.

"Prosječna dužina čekanja na posao na evidenciji nezaposlenih osoba ovisi prije svega o stupnju stručne spreme, zanimanju, dodatnim znanjima i sposobnosti, pokretljivosti izvan mjesta prebivališta, aktivnosti u traženju posla, broju iskazanih potreba u tom zanimanju, kao i od broju nezaposlenih osoba  evidentiranih u tom zanimanju", kazali su iz Zavoda.

Dodaju da je na evidenciji nezaposlenih, zaključno s devetim mjesecom ove godine, evidentirano ukupno 72.240 osoba, što je za 12.968 ili 15,2 posto manje u odnosu na isti period lani kada je bilo evidentirano 85.208 nezaposleni.

"Od ukupnog broja evidentiranih osoba u spomenutom periodu 512 je mastera, 53 magistara, te 25 doktora znanosti", kazali su u Zavodu.

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci (PMF), kazao je da matematičari, informatičari i fizičari najbrže dolaze do posla jer su najpotrebniji tržištu rada.

"S druge strane, činjenica je da su ranijih godina studenti manje upisivali studijske programe matematiku i informatiku", kazao je Trbić i dodao da su to dva ključna razloga što ovaj kadar najbrže dolazi do posla.

Ističe da je razlog dužeg čekanja na posao profesorima geografije, ali i novinarima taj što se ranije dosta studenata upisivalo u te smjerove, a nema tolike potrebe na tržištu rada za ovim kadrom.

Saša Aćić, direktor Unije udruge poslodavaca Republike Srpske, rekao je da među visokoobrazovanim kadrovima najbrže dobiju posao oni koji najviše i uče.

"Upisna politika na fakultetima naškodila je onim ljudima koje su pohađali određene fakultete, jer se nakon završetka školovanja ne mogu zaposliti s tim zanimanjem. Ono što je bitno jest da se pod hitno mora desiti reorganizacija smjerova na fakultetima", kazao je Aćić.

Kako je rekao, i dalje postoji veliki broj učenika koji žele studirati društvene smjerove jer, kako kaže, nemaju informaciju koliko godina nakon završetka školovanja moraju čekati posao.

O situaciji na tržištu rada računa nije vodila ni Gorana Popović, profesorica geografije, koja kaže da joj se to sada obija o glavu.

"Posao tražim već nekoliko godina. Došla sam u situaciju da nakon završenog fakulteta više ne mogu birati, i to svojom greškom, jer nisam vodila računa o tome koji su kadrovi potrebni poslodavcima. S ove točke gledišta danas bih radila bilo kakav častan posao", tvrdi ona.

Dnevnik.ba

04. lipanj 2023 09:43