Article_Top_970x250

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim tjednima

vremenska prognoza

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim tjednima

ruj 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Nedim Sladić, meteorolog FACE TV-a, rekao je za N1 da se snijeg na bosanskohercegovačkim planinama neće dugo zadržati istakavši da je rujanski snijeg na ovim prostorima normalna pojava.

Podsjetio je da je snijeg na vrhu Bjelašnice zabilježen i u kolovozu, ne tako davno.

''Snijeg je pao na planinama Bosne, na vrhu Bjelašnice imamo dva centrimetra snijega, pao je i na Prokoškom jezeru. Zahlađenje je prolazno, snijeg se neće dugo zadržati, očekujemo do kraja rujna doći do prodora toplijeg zraka. Ono što treba spomenuti je da snijeg koji pada na planinama nije uobičajena pojava za rujan. Na vrhu Bjelašnice 31. kolovoza 2006. je pao snijeg. Snijega smo imali i 2014. i 2017. govorimo za rujan, a evo i ove godine'', rekao je Sladić za N1.

Prisjetio se i vremenskih prilika iz prošle zime.

''Prošla zima je bila zanimljiva u pogledu temperature zraka, bile su natprosječno visoke temperature. Za posljedicu smo u januaru imali takzovanu umetnu zimu. Nije bilo vjetra pa u uvjetima hladnog zraka nakupljao se smog. Imali smo i pojedine epizode s dugotrajnijom maglom'', dodao je on.

Kakva zima nas očekuje?

''Još uvijek je za zimu rano, ali jesen će biti toplija od višegodišnjeg prosjeka'', prognozirao je Sladić.

Vrijeme u listopadu će biti toplije od prosjeka.

''U listopadu ćemo imati Miholjsko ljeto jer se ono javi nakon ovakvih epizoda s većim količinama padavina. Možemo računati na natprosječnost temperature zraka, ugodna jutra i tople dane. U studenom bi stvari trebale krenuti očekivano, o snijegu je rano govoriti'', poručio je gost N1.

Dnevnik.ba