StoryEditor

Evo kakve su vam šanse za oporavak od korone ako završite na respiratoru

Piše D  /  22.09.2020., 08:09h

Kaže da odluka o smanjenju dana izolacije za osobe zaražene koronavirusom ima utemeljenja i najviše će se ticati osoba koje imaju blažu kliničku sliku i liječe se kod kuće, dok kod onih koji su u bolnici to neće promijeniti trajanje njihovog liječenja.

U klinici imaju 50 hospitaliziranih pacijenata, prosječna dob je preko 60 godina, najmlađa osoba ima 35, a najstarija preko 80 godina, sedam pacijenata je na respiratoru, a od njih je dvoje na ECMO uređaju.

Ostali najčešće imaju upalu pluća i liječe ih antivirusnom terapijom i kisikom.

Kaže da pacijenti u pravilu kod njih dolaze u drugom tjednu bolesti i upalom pluća pa ih liječe remdisivirom ili kortikosteroidima. Za pacijente koji su u jedinicama intenzivnog liječenja postoji preparat koji se u posebnim situacijama daje pacijentima.

"Respirator je zadnja instanca liječenja, ako razviju pacijenti upalu pluća i uz odgovarajuću terapiju dobiju kisik, a to ne zadovoljava potrebe organizma za kisikom, dobijaju visokoprotočni kisik, a ako ni to ne pomaže pacijenti se intubiraju i stavljaju na respirator.

Prema našim procjenama od prije desetak dana, 63 posto pacijenata je umrlo tijekom mehaničke ventilacije, to su teški pacijenti s najtežim oblicima bolesti", pojasnio je.

Vezano za njegovu nedavnu izjavu da covid-19 ima veću smrtnost od gripe kaže da je govorio o odnosu broja službeno zaraženih i umrlih osoba koji je u Hrvatskoj manji od dva posto, a na svjetskoj razini je veći od dva posto, neke države imaju i deset posto.

"Govorimo o brojkama broja zaraženih i broja umrlih, imamo 30 milijuna zaraženih u svijetu i milijun umrlih i tu se govori o postotku od tri posto", pojasnio je, prenosi N1.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 12:41