Article_Top_970x250

Evo kakve su vam šanse za oporavak od korone ako završite na respiratoru

liječnik otkriva

Evo kakve su vam šanse za oporavak od korone ako završite na respiratoru

ruj 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via N1

Gost Dnevnika N1 u Hrvatskoj bio je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Komentirao je nove upute HZJZ-a i zdravstveno stanje pacijenata koji se liječe na klinici.

Kaže da odluka o smanjenju dana izolacije za osobe zaražene koronavirusom ima utemeljenja i najviše će se ticati osoba koje imaju blažu kliničku sliku i liječe se kod kuće, dok kod onih koji su u bolnici to neće promijeniti trajanje njihovog liječenja.

U klinici imaju 50 hospitaliziranih pacijenata, prosječna dob je preko 60 godina, najmlađa osoba ima 35, a najstarija preko 80 godina, sedam pacijenata je na respiratoru, a od njih je dvoje na ECMO uređaju.

Ostali najčešće imaju upalu pluća i liječe ih antivirusnom terapijom i kisikom.

Kaže da pacijenti u pravilu kod njih dolaze u drugom tjednu bolesti i upalom pluća pa ih liječe remdisivirom ili kortikosteroidima. Za pacijente koji su u jedinicama intenzivnog liječenja postoji preparat koji se u posebnim situacijama daje pacijentima.

"Respirator je zadnja instanca liječenja, ako razviju pacijenti upalu pluća i uz odgovarajuću terapiju dobiju kisik, a to ne zadovoljava potrebe organizma za kisikom, dobijaju visokoprotočni kisik, a ako ni to ne pomaže pacijenti se intubiraju i stavljaju na respirator.

Prema našim procjenama od prije desetak dana, 63 posto pacijenata je umrlo tijekom mehaničke ventilacije, to su teški pacijenti s najtežim oblicima bolesti", pojasnio je.

Vezano za njegovu nedavnu izjavu da covid-19 ima veću smrtnost od gripe kaže da je govorio o odnosu broja službeno zaraženih i umrlih osoba koji je u Hrvatskoj manji od dva posto, a na svjetskoj razini je veći od dva posto, neke države imaju i deset posto.

"Govorimo o brojkama broja zaraženih i broja umrlih, imamo 30 milijuna zaraženih u svijetu i milijun umrlih i tu se govori o postotku od tri posto", pojasnio je, prenosi N1.

Dnevnik.ba