Article_Top_970x250

Evo kako su Mektić i suradnici rasipali donirani novac: "Tipičan primjer korupcije tzv. bijelih kragni"

korupcija u bih

Evo kako su Mektić i suradnici rasipali donirani novac: "Tipičan primjer korupcije tzv. bijelih kragni"

lis 24, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Hrvatski Medijski Servis došao je u posjed specifikacije upućene Upravi za neizravno oporezivanje BiH iz koje se vide napuhane cijene koje je tzv. Mektićev tim skrojio s dobavljačem policijske opreme za Graničnu policiju BiH.

Riječ je o nabavi koja je provedena sukladno memorandumu o suradnji između Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke i MVP BiH, a konkretno, radi se o donaciji Vlade Češke u iznosu od 1.858.800,00 KM s ciljem zaštite i jačanja granice u vrijeme migrantske krize.

Ugovor o nabavi i isporuci opreme za zaštitu granice 26. lipnja 2019.  potpisali su Ministarstvo sigurnosti BiH i firme MMSCODE iz Banja Luke.

U Specifikaciji je navedeno 9 stavki:

20 ručnih termovizijskih kamera ukupne cijene 470.000 KM;

50 uređaja za dnevno promatranje (dvogled), ukupne cijene 175.000 KM;

4 mobilnih termovizijskih sustava ukupne cijene 240.000 KM;

7 bespilotnih letjelica s termovizijskom i dnevno/noćnom kamerom ukupne cijene 196.000 KM;

500 baterijskih led lampi ukupne vrijednosti 200.000 KM;

100 dnevno-noćnih kamera za nadzor granice sa zaštitnim kućištem za vanjsku montažu po cijeni od 210.000 KM;

2 uređaja da detekciju otkucaja srca po cijeni od 247.800 KM;

6 multi plinskih detektora po cijeni od 120.000 KM

Potvrdu autentičnosti koji je u posjedu HMS-a zatražili smo od Svevlada Hoffmana,savjetnika ravnatelja Granične policije BiH.

Hoffman je za HMS potvrdio da je dokument autentičan kazavši da se radi u koruptivnoj radnji.

„Ovakav način rasipanja donatorskog novca u režiji bivšeg ministra Dragana Mektića i njegovog šefa kabineta Golijanina, inače vodećeg člana četveročlanog tima, po mom mišljenju predstavlja tipičan očigledan primjer kriminala tzv. bijelih kragni, rekao je Hoffman za HMS.

Hoffman napominje da Mektić, koji je i aktualni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, često u javnosti ističe da je u ovom četveročlanom timu bio i predstavnik Granične policije BiH želeći time razvodniti cijeli slučaj.

“Istina je da je taj predstavnik Granične policije nominiran isključivo radi specifikacije tehničkih podataka o potrebnoj opremi. On ni na koji način nije participirao u kreiranju prenapuhanih cijena predmetne opreme niti je tim povodom konzultiran. De luxe cijene su rezultat izravnog dogovora Golijanina i par pogubljenih Čeha s isporučiteljem opreme koji je dogovor amenovao poznati ratni kolekcionar katoličkih nadgrobnih spomenika”, rekao je Hoffman.

Inače, mediji u Banja Luci ranije ovoga tjedna objavili su da je Federalna uprava policije prijavila Tužiteljstvu BiH bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, Igora Golijanina, koji je bio šef Mektićevog ureda, te kompaniju “MMS kod” i direktora Slavka Bojića jer su optuženi da su malverzacijama pri nabavi opreme za Graničnu policiju BiH proračun BiH oštetili za 1,68 milijuna KM, piše HMS.

Dnevnik.ba