Article_Top_970x250

Evo kako sami možete provjeriti je li vam poslodavac uplatio doprinose

par klikova mišem

Evo kako sami možete provjeriti je li vam poslodavac uplatio doprinose

ožu 26, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Screenshot

Sve zaposlene osobe od 2016. godine imaju mogućnost elektronski, putem interneta, provjeriti je li im poslodavac uplatio doprinose iz plaće i sami na svom kompjuteru isprintati informaciju o plaćenim doprinosima s Uvjerenja JS 3650.

Način pristupa elektronskom uvjerenju o plaćenim doprinosima je pojašnjem putem web stranice Porezne uprave Federacije BiH, www.pufbih.ba.

Na početnoj stranici, iz izbornika, odabrati opciju E-USLUGE/SERVISI a zatim opciju E-Doprinosi.

Na vrhu stranice nalazi se link na online aplikaciju na kojoj je moguće izvršiti provjeru uplaćenih doprinosa unosom osnovnih podataka JMB, ime roditelja, LIB/OIB i broj osobne iskaznice.

Ovim putem podsjećamo sve zaposlene osobe da, ako im doprinosi nisu uplaćeni, imaju mogućnost reagirati na vrijeme, odnosno po tom saznanju blagovremeno poduzeti aktivnosti za ostvarenje svojih prava i poslodavaca prijaviti Poreznoj upravi Federacije BiH.

“Uslugu mogu koristiti osigurane osobe koje su obvezno osigurane (zaposlene osobe) u skladu sa zakonima kojima se regulira mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti u Jedinstvenom sustavu Porezne uprave Federacije BiH”, kazali su ranije iz PUFBiH za Akta.ba.

Također, na online portalu za provjeru uplaćenih doprinosa zaposlene osobe mogu provjeriti je li im i u kojem iznosu poslodavac uplatio doprinose, počevši od 2011. godine kada je uspostavljen Jedinstveni sustav (uključujući i one zaposlene osobe kojima je od 2011. godine prestalo obavezno socijalno osiguranje tj. radni odnos), prenosi Manager.ba.

Dnevnik.ba