StoryEditor
ne ide im tako loše

Evo kako posluju Dodikova kćer i nezaposleni sin

Piše desk  /  29.10.2021., 08:36h
Prisutni su u voćarstvu, u poljoprivredi, elektro sektoru, igrama na sreću, medijima, marketingu, uslugama, ugostiteljstvu, financijskom sektoru…

Poduzeća nezaposlenog sina i kćeri Milorada Dodika u prošloj 2020. godini prijavila su dobit od 587,158 KM. Radi se o poduzećima Fruit Eco i Globar Liberty, a podaci su iz godišnjih financijskih izvještaja.

Prije 13 godina dobio je tri milijuna kredit IRB-a, sada Dodik tvrdi da mu je sin Igor nezaposlen.  Igor Dodik je u sportskim krugovima poznat i kao menadžer KK Igokea, a dovodi se u vezu i s kompanijom Prointer.

“Njegov sin je suvlasnik tvrtke Eco Fruit, to je ona tvrtka koja je dobila tri milijuna kredita, ta tvrtka je prijavila da je u 2020. godini imala dobit od skoro pola milijuna KM, točnije 497.000 KM”, navela je Jasna Fetahović, novinarka CIN.

Siniša Vukelić, urednik Capitala, istaknuo je:

“Sin je prema očevim riječima stručni konzultant u Prointeru. Ako je konzultant i ako je nezaposlen, on vjerojatno radi na crno, što je samo po sebi kazneno djelo”.

Žalio se srpski član Predsjedništva i na situaciju u kojoj se nalazi njegova kćer Gorica, potpredsjednica Fondacije Djeca nam se rađala:

“Kćer, koja ima četvero djece, koji drži u zakupu restoran koji plaća kiriju, i koja već godinu dana posluje negativno, jer malo tko može pozitivno. Ali mora plaćati i plaća sve obveze do kraja i na plaće, i na poreze, i ništa nije dužna državi”.

Gorica Dodik je suvlasnica tvrtke Global Liberty s bratom Igorom. Prošle godine je također poslovala pozitivno. Tvrtka se, između ostalog, bavi prometom drveta, građevinskog materijala na veliko. Nalazi se i u vlasničkoj strukturi “Agapea” i “Agrovoća”.

“Njegova kćerka Gorica je također vlasnica tvrtke, suvlasnica je tvrtke sa svojim bratom, Global liberty, ta tvrtka je u 2020 godini prijavila dobit od 93 tisuće KM“, rekla je novinarka CIN-a.

Vukelić je dodao da su oni prisutni u voćarstvu, u poljoprivredi, elektro sektoru, igrama na sreću, medijima, marketingu, uslugama, ugostiteljstvu, financijskom sektoru…

Prema podacima dostupnim CIN-u, ukupna prijavljena imovina bračnog para Dodik doseže dva milijuna i 400 tisuća KM.

“Prema onome što je on prijavio u imovinskoj kartici, imovina supružnika Dodik vrijedna je najmanje 2,4 milijuna KM. Osim toga, njegov sin je ranije prijavio da je njegov udjel u tvrtki Eco fruit vrijedan oko dva milijuna”, navela je Fetahović.

Unutar granica BiH uglavnom ostvaruju prihod, rekao je Vukelić, dodavši:

“Izvan granica BiH, i prema Istoku i prema Zapadu, mnoge su priče da oni prave rashode”.

Iako postoje spekulacije, nema podataka da Dodik ima imovinu u inozemstvu, osim Srbije.

“Najvrjednija nekretnina koju ima, koju je on procijenio kao najvrjedniju je kuća u Beogradu. Procijenio ju je na 1,7 milijuna KM. U Beogradu ima garažu od 45 kvadrata koju nije prijavio u posljednjoj imovinskoj kartici, ali je i dalje njezin vlasnik”, rekla je Fetahović.

Upravo zbog kupovine vile na Dedinju i sumnje u malverzacije prilikom dizanja kredita za kupovinu vile prije pet godina, Tužiteljstvo BiH formiralo je predmet poznatiji kao slučaj “Pavlović banka”.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:43