StoryEditor
ruski narativ

Evo kako kineski mediji izvještavaju o pokolju u Buči

Piše desk  /  07.04.2022., 11:41h
Šokantne slike koje prikazuju tijela civila razbacanih po ulicama Buče, predgrađa ukrajinske prijestolnice Kijeva, izazvale su globalni užas posljednjih dana i ukazale na hitnost istraga o navodnim ruskim ratnim zločinima. No u kineskim državnim medijima vrti se potpuno drugačiji narativ.

Izvještaji domaćih medija o civilnim žrtvama u Buči odmah su istaknuli rusko negiranje, a dva istaknuta televizijska izvještaja nacionalnog CCTV-a ovog tjedna ističu nepotkrijepljene tvrdnje Moskve da je situacija inscenirana nakon što su se ruske snage povukle iz tog područja, piše CNN, prenosi Index.hr.

U jednom izvještaju citira se ruska verzija riječima "Ukrajinci su režirali dobru predstavu", koje stoje preko jako zamućenih snimki iz ukrajinskog grada.

Nema dokaza koji bi ukazivali na takvo nešto. Satelitske slike upućuju na to da su neka tijela tamo bila najmanje od 18. ožujka, dok su očevici rekli da je pokolj počeo prije nekoliko tjedana. Osim toga, Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava u utorak je objavio da šokantne slike iz Buče ukazuju na to da su civili "izravna meta ubojstava". Glavni tajnik UN-a António Guterres u utorak je također pozvao na istragu ratnih zločina zbog ubojstava civila u gradu.

Optužbe o ratnim zločinima razotkrivaju poziciju Kine, piše CNN. Očigledno jačanje ruske propagande u Pekingu u skladu je s kineskim stavom od početka invazije. Kina odbija osuditi Rusiju, kod kuće i kroz diplomaciju, iako broj civilnih žrtava raste. Umjesto toga, Peking je sebe nastojao prikazati kao neutralnog aktera, pozivajući na mir dok za situaciju okrivljuje SAD.

To se iznosi u komentaru objavljenom u nacionalističkom tabloidu Global Times u srijedu, u kojem se, čini se, dovodi u pitanje istinitost onoga što je pod navodnicima nazvano "incidentom u Buči" i oslobađa se Rusiju od odgovornosti.

"Žalosno je što nakon razotkrivanja 'incidenta u Buči' inicijator ukrajinske krize SAD nije pokazao nikakve znakove pozivanja na mir i promicanja pregovora, nego je spreman pogoršati napetosti između Rusije i Ukrajine. Bez obzira na to kako se dogodio 'incident u Buči', nitko ne može poreći barem jednu stvar - sam rat je glavni krivac za humanitarnu katastrofu", piše u komentaru.

Rastuće napetosti s SAD-om zbližile su Moskvu i Peking posljednjih godina, a ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping izjavili su samo nekoliko tjedana prije ruske invazije da partnerstvo njihovih zemalja "nema granica".

Od ruske invazije Peking je bio pod velikim pritiskom da osudi rusko djelovanje i pridruži se zemljama diljem svijeta u uvođenju sankcija. Kineski dužnosnici su umjesto toga odbili upotrijebiti izraz invazija za opis ruskih akcija te su više puta rekli da će ići svojim putem u odgovoru na ruski napad.

Na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u utorak, kineski veleposlanik Zhang Jun priznao je da su prizori stradanja civila u Buči "duboko uznemirujući", ali kada je riječ o pripisivanju krivnje za situaciju, pozvao je sve strane na "suzdržanost i izbjegavanje neutemeljenih optužbi".

"Trebalo bi provjeriti i utvrditi relevantne okolnosti i specifične uzroke incidenta. Sve optužbe trebale bi se temeljiti na činjenicama", rekao je Zhang.

Slične je komentare na redovitom brifingu u srijedu dao glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin, koji je rekao da se "humanitarna pitanja ne smiju politizirati".

"Sve strane trebaju biti suzdržane i izbjegavati neutemeljene optužbe prije nego što se utvrđivanje činjenica završi", rekao je Wang, dodajući da je Kina "spremna nastaviti raditi zajedno s međunarodnom zajednicom kako bi se izbjegla bilo kakva šteta civilima".

No, kod kuće, Kina emitira oštriju poruku, onu koja se veže za dužu povijest ruskih i kineskih državnih medija koji jačaju međusobne narative - o pitanjima kao što su tretman ruskih disidenata, prodemokratski prosvjedi u Hong Kongu i podrijetlo covida-19 - dok nastoje opovrgnuti karakterizaciju zapadnih dužnosnika i medija.

Kao primjer takvog preklapanja, u utorak je državna agencija China News Service objavila na popularnoj platformi društvenih medija Weibou, koja je slična Twitteru, sljedeći post: "Rusija pokazuje video kojim dokazuje da je incident u Buči insceniran", pozivajući se na izvješće ruske državne novinske agencije.

No, kako Kina pojačava rusku retoriku u svom izvještavanju kod kuće, pojavili su se i neki javni iskazi skepticizma, čak i na vrlo moderiranim kineskim platformama društvenih medija. U nedavnom primjeru, poznati vojni bloger napisao je u nedjelju da su Ukrajinci odgovorni za "masakr" civila, no više korisnika u komentarima sugeriralo je da su detalji objave pogrešni.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:29