StoryEditor

Evo kako je Tozovac govorio 1991.: "Dajte da Vice Vukov i ja pjevamo zajedno za mir"

Piše D  /  07.04.2021., 03:04h

Popularnost je počeo da stiče sredinom šezdesetih godina 20. vijeka, da bi 1971. godine postao jugoslovenska zvijezda, pobijedivši na "Pesmi leta" s kompozicijom "Mirjana".

Pobijedio je i naredne godine poznatom pjesmom "Oči jedne žene".

Zbog pjesme "Јeremija" bio je na udaru komunističkih vlasti, zbog čega je dvije godine živio u Njemačkoj, a po povratku mu je oduzeta putovnica. Međutim, to nije pomutilo Tozovčevu popularnost.

1991. godine u intervjuu se prisjetio svojih nastupa u Lisinskom, a govorio je i hrvatskom pjevaču Vici Vukovu. Dio njegovog intervjua prenosimo u nastavku:

"...Zbog novonastale situacije u zemlji Tozovac vjeruje da mu je devalvirana vrijednost jer ne može više reći da je jugoslavenski pjevač, nego lokalni. Prisjetio se četiri koncerta održana u dvorani Lisinski u Zagrebu. Posljednji je bio prije četiri godine i ocijenjen je veoma uspješno.

- Danas bi veća gesta od sastanka Miloševića i Tuđmana bio zajednički koncert Vice Vukova i mene u Beogradu i Zagrebu. Bilo bi to u ime bratstva i jedinstva, nekadašnjeg prijateljstva, ljubavi Srba i Hrvata. Na jedan takav korak ja sam spreman!"

Dnevnik.ba

 

18. travanj 2024 04:02