StoryEditor
donirano 20 buseva

Evo kako je došlo do donacije autobusa Grada Splita Gradu Mostaru: ‘Požalili su se na vozni park koji je starosti preko 20 godina‘

Piše desk  /  01.09.2022., 14:32h

Zbog ugovora s tijelima EU-a, bilo je, kazao je predsjednik Uprave Prometa d.o.o., ili uništiti autobuse ili ih riješiti na neki drugi način

Povodom vijesti da je Grad Split donirao 20 autobusa za javni prijevoz Gradu Mostaru RTL je provjerio kod predsjednika uprave splitskog javnog prijevoznika Promet d.o.o Mladena Delića kako je uopće došlo do nemale donacije vozila.

Pokazalo se da ti autobusi više nisu niti smjeli voziti po Republici Hrvatskoj, odnosno uopće u Europskoj uniji.

"To je projekt na kojem smo radili cijelu godinu. Kao što znate, mi smo protekle tri godine napravili jedan ogroman posao preko povlačenja sredstava iz EU-a, na taj način smo praktično obnovili cijeli vozni park. Stotinjak autobusa smo novih u zadnje tri godine nabavili preko EU fondova kroz različite projekte, desetak različitih nabavki autobusa", kazao je Delić za RTL.hr.

"Prema ugovoru koji smo imali, isti broj autobusa koji nabavite preko EU sredstava, treba se staviti izvan upotrebe isti broj dosadašnjih koje smo koristili", objasnio je, "Prije tri i pol godine imali smo prosječnu starost od 14 godina, a sada ćemo imati nakon svih ovih projekata, prosječnu starost vozila od samo četiri i pol godine."

"Pri nabavci ovih zadnjih 47 autobusa imali smo drugačiji ugovor kako da isti broj autobusa stavimo izvan upotrebe u Republici Hrvatskoj, da oni više ne mogu prometovati unutar EU-a. Tada smo došli u kontakt s kolegama iz Mostara koji su nam se požalili na vozni park koji je starosti preko 20 godina", kazao je.

Drugačiji ugovor otvorio je opciju da se te autobuse ne uništiti nego da ih se izveze izvan teritorija Europske unije:

"Dogovorili smo se donirati im (Mostaru) određeni broj autobusa koji su u vrlo dobrom stanju, svi ti autobusi su niskopodni, za razliku od onih visokopodnih koje oni imaju, koji su stariji. Ovi su prilagođeni osobama s invaliditetom kao niskopodni, klimatizirani su, imaju zaštitu antivandalske kabine za slučaj napada na vozača."

Delić je dalje rekao da je nekoliko mjeseci trajala procedura u savjetovanju s nadležnim ministarstvima kako bi ostvarili prekograničnu suradnju, od odjave autobusa u Hrvatskoj do njihovog prijevoza u Bosnu i Hercegovinu i registracije u toj zemlji.

Delić je rekao da su iz Splita u Mostar jučer prevezli prvih sedam autobusa:

"Oni su izuzetno zadovoljno tim donacijom. Preostalih 12 ili 13 bit će realizirani za 15-ak dana, oni su u još boljem stanju."

Kazao je i to je za ovaj posao bila neophodno odobrenje skupštine Prometa d.o.o., svih suvlasnika na čelu s Gradom Splitom kao većinskim vlasnikom, te da je gradonačelnik Ivica Puljak "snažno podržao inicijativu, isti kao i gradonačelnik Mostara Mario Kordić".

Dnevnik.ba

04. prosinac 2023 19:51