StoryEditor

Evo kako je Biden prije mjesec dana katastrofalno procijenio situaciju u Afganistanu

Piše D  /  16.08.2021., 08:08h

Glasnogovornik talibanskog političkog ureda Mohammad Naeem izjavio je za katarsku TV mrežu Al-Jazeera da je rat u Afganistanu završen.

"Postigli smo što smo htjeli, a to je sloboda naše zemlje i neovisnost našeg naroda", rekao je.

U samo nekoliko tjedana nakon odlaska vojske SAD-a talibani su u potpunosti preuzeli kontrolu na Afganistanom. Stvari su se posebno intenzivirale posljednjih dana, talibani su zauzimali grad za gradom, s malo ili nimalo otpora.

Munjevitom brzinom ušli su u Kabul i zauzeli ga. Još prije nekoliko dana procjene su govorile da im to neće lako poći za rukom. A pošlo im je lakše nego su i sami očekivali - osim sporadičnih borbi nikakvog otpora praktički nije bilo.

Koliko je šokantan bio napredak talibana svjedoče i jučerašnje slike - brojni svjetski diplomati bježali su helikopterima iz grada pred kolapsom. Odlazak američkih diplomata helikopterom mnoge je podsjetio na čuvenu scenu bijega Amerikanaca iz Sajgona, danas Ho Ši Mina, 1975. godine, pred kraj Vijetnamskog rata.

Za SAD je ovakav razvoj događaja zaista morao biti veliko iznenađenje jer je predsjednik SAD-a Joe Biden prije nešto više od mjesec dana davao procjene o Afganistanu koje su se pokazale potpuno pogrešnima.

Potpuno pogrešna procjena

Biden je 8. srpnja održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o odlasku zadnjih američkih snaga iz Afganistana do 31. kolovoza. Većina vojske NATO-a i SAD-a već je, podsjetimo, napustila zemlju.

Novinari su ga tada pitali je li talibansko preuzimanje Afganistana neizbježno nakon što odu Amerikanci.

"Ne, nije", kratko je odgovorio Biden.

Zašto, upitan je.

"Zato što afganistanske snage imaju 300.000 dobro opremljenih boraca, oni su opremljeni kao i velik broj vojski u svijetu. Imaju i zračne snage. S druge strane, talibani imaju oko 75.000 boraca. Preuzimanje nije neizbježno", rekao je tada Biden.

Upitan je i vjeruje li talibanima i zašto im predaje zemlju.

"To je glupo pitanje. Vjerujem li talibanima? Ne. Ali vjerujem u sposobnost afganistanske vojske koja je bolje utrenirana, bolje opremljena i kompetentnija za rat", rekao je Biden, podsjeća Index.hr.

Samo nekoliko tjedana kasnije afganistanske vojske nema niti je pružila ikakav otpor talibanima, a talibani su zauzeli zemlju.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 13:25