StoryEditor

Evo i snimke: Poslušajte kako Tajani pozdravlja ´talijansku Istru i Dalmaciju´

Piše D  /  11.02.2019., 03:02h

Prijevod: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”. Temeljni problem ove izjave leži upravo u sintagmi: “la Dalmazia Italiana”. Naime, dio Istre je i dalje u Italiji, ali niti jedan dio Dalmacije nije u toj zemlji. Tako je Tajani, član stranke Forza Italia, koju i dalje vodi ostarjeli medijski mogul Silvio Berlusconi, pokazao da nije dorastao ulozi predsjednika Europskog parlamenta ako je spreman tako javno iznositi iredentističke stavove.

Tanja Fajon, slovenska zastupnica u Europskom parlamentu, jučer je odmah poslala pismo Tajaniju: “Dragi predsjedničke, pišem Vam kako bih izrazila duboko nezadovoljstvo riječima koje ste izgovorili 10. veljače u Basovizzi (Trst). Duboko žalim da kao predsjednik Europskog parlamenta niste uspjeli uzeti u obzir sve strane povijest. Čini mi se da su tijekom komemoracije povijesne činjenice ozbiljno simplificirane kako bi služile ideji talijanske “patriotske” obnove”, navodi slovenska zastupnica članica skupine socijalista. Gospođa Fajon u pismu podsjeća da povijest ne počinje 1945. godine te da su talijanski fašisti okupirali ovu regiju nakon Prvog svjetskog rata te da su je Mussolinijevi sljedbenici “brutalno talijanizirali”.Tajani je u svom govoru rekao kako “povijest opovrgava one koji mijenjaju povijest” te da su oni koji to čine “sudionici” u počinjenom zločinu. “Ovdje su tisuće nevinih žrtava ubijenih jer su Talijani”, rekao je. Misleći pri tome na žrtve koje su nakon što su partizani oslobodili Istru od talijanskih fašista pobacali u jame - bez suda i apsolutno nedopustivo. Tajani je specificirao da su ubojice “imali crvenu zvijezdu”. A zatim je dodao: “Ne smijemo dopustiti da se u Venezueli, gdje živi velik broj Talijana i ljudi s talijanskim prezimenima, ponovi strašna komunistička diktatura kao ona Titova i moramo spriječiti da se ponovi tragedija kao na ovim prostorima”.

Na dan sjećanja često su talijanski političari - pa tako i potpredsjednik vlade Matteo Salvini u nedjelju - iznosili vrlo zapaljive izjave prema Hrvatskoj i Sloveniji. No, talijanski dužnosnici u europskim institucijama nikad dosad nisu tako otvoreno istupili s iredentističkim stavovima. Ako je i riječ o kampanji za izbore za Europski parlament, nedopustivo je.

"Povodom istupa predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajania na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja u Basovizzzu, želim jasno osuditi njegovu nesmotrenu izjavu o tzv. talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovičić.  - Predsjednik Tajani očito je ovu svetu ceremoniju nepotrebno odlučio iskoristiti u predizborne svrhe. Njegova je izjava potpuno neprimjerena funkciji predsjednika EP-a, kazao je Jakovčić. Dodao je da je za to  da se svakoj nevinoj žrtvi progona bilo kojeg režima uvijek izrazi pijetet. Upravo zato želio je istaknuti nakaradnost ovakvog načina iskorištavanja nevinih žrtvi u predizbornoj kampanji. -Tako se otvaraju stare rane, kod najosjetljivijih pripadnika društva. Namjeravam zatražiti očitovanje predsjednika EP-a Tajania, koji je sudjelovao u izbornoj kampanji premijera hrvatske vlade Andreja Plenkovića, kada su zajedno posjetili Istru i Rijeku. Tajani se onda sam uvjerio kako smo na najbolji mogući način zaštitili prava talijanske nacionalne zajednice u Istri te još jednom ističem da je njegov današnji čin za svaku osudu. Od danas g. Tajani više nema moje povjerenje kao predsjednik Europskog parlamenta!, zaključio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić.

"Tajanijev je istup sramotan i pokazuje koliko su daleko spremni ići "veliki europejci" u borbi za glasove", izjavila je za Euractiv.hr Ruža Tomašić, zastupnica u Europskom parlamentu. "S europskih vrijednosti te dobrosusjedskih odnosa i suradnje brzo se prebace na imperijalizam i velikonacionalne projekte. Sve za glasove, a u isto vrijeme prozivaju populiste i sebe proglašavaju glavnim borcima protiv populizma. Da nije tragično, bilo bi smiješno!", nastavlja gospođa Tomašič. "Po dolasku u Strasbourg poslat ću i prosvjedno pismo Tajaniju, a sa svojom ću grupacijom razmotriti i ostale mogućnosti", izjavila je Ruža Tomašić dodajući da su "Dalmacija i Istra hrvatske regije, ponosimo se njima i moramo ovo iskoristiti da cijelu Europu podsjetimo na teror koji su proživjele pod talijanskom vlašću. Ovakvo Tajanijevo ponašanje, barem što se mene tiče, neće proći tek tako!"

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:10