StoryEditor
politikanstvo

Evo čime se bošnjačka komponenta u Novalićevoj Vladi FBiH služi u nastojanjima da Hrvat nikada ne dođe na čelo FUP-a

Piše desk  /  28.03.2022., 20:54h
Očito je cilj bošnjačke komponente u Novalićevoj Vladi FBIH da Hrvat nikada ne dođe na čelo FUP-a (bio to Zoran Galić ili netko drugi s ove liste).

Zaključak koji je Vlada Federacije BiH donijela 8. srpnja 2021. godine tek je danas, putem pošte, dostavljen kandidatima za ravnatelja Federalne uprave policije, doznaje Hrvatski Medijski Servis.

Dakle, radi se o punih osam i pol mjeseci od dana donošenja Zaključka do dana njegovog dostavljanja kandidatima za čelno mjesto u Federalnoj upravi policije.

U Zaključku u koji je HMS imao uvid stoji da se Vlada o svim kandidatima izjasnila pojedinačno; s liste kandidata koji ispunjaju sve uvjete propisane Javnim natječajem za imenovanje ravnatelja FUP-a i to o Zoranu Galiću, Milanu Galiću, Ensadu Kormanu, Robertu Periću, Ljubanu Frljiću, Mustafi Hujduroviću i Zoranu Čegaru. Dalje stoji da nitko od kandidata s Liste nije dobio podršku Vlade Federacije BiH te s tim u vezi nije imenovan ravnatelj FUP-a.

U članku 2. spomenutog Zaključka stoji da Vlada FBiH zbog “protoka vremena” preporučuje Neovisnom odboru Parlamenta FBiH da poništi Javni natječaj te ubrza proceduru za raspisivanje novog Javnog natječaja.

U trećem i posljednjem članku stoji da Zaključak stupa na snagu danom donošenja (dakle, 8. srpnja 2021. godine), a on je kandidatima koji su sudjelovali u natječajnoj proceduri dostavljen tek danas (28. ožujka 2022.!)

Sporan je drugi članak navedenog Zaključka jer Vlada FBiH sugerira Neovisnom odboru Parlamenta FBiH kako bi trebao postupati iako za to nema nikakvo pravo niti zakonsku osnovu što bi se moglo tumačiti izravnim miješanjem u nadležnosti.

Neovisni odbor je, naime, neovisno tijelo Parlamenta Federacije koje je osnovano Zakonom o unutarnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine. Osnovna funkcija Neovisnog odbora je osiguranje nepristrane, objektivne, kvalitetne i zakonite procedure imenovanja ravnatelja i zamjenika ravnatelja Federalne uprave policije lišene svakog političkog utjecaja kao i osiguranje stručnog, objektivnog i nepristranog praćenja rada ravnatelja i zamjenika ravnatelja Federalne uprave policije.

Podsjećamo, tog 8. srpnja prošle godine Vlada FBiH nije imenovala nijednog od sedam spomenutih kandidata za ravnatelja Federalne uprave policije (FUP). Prvorangirani kandidat Zoran Galić (sadašnji ravnatelj Granične policije BiH) dobio je podršku hrvatskih ministara u Vladi FBiH dok su bošnjački ministri bili unisono protiv ovoga imenovanja te su time preglasali hrvatske ministre.

Očito je cilj bošnjačke komponente u Novalićevoj Vladi FBIH da Hrvat nikada ne dođe na čelo FUP-a (bio to Zoran Galić ili netko drugi s ove liste). Problem im za unisono odlučivanje i preglasavanje Hrvata stvara zakon koji izrijekom kaže da ministar unutarnjih poslova FBiH (trenutno je ministar Aljoša Čampara, bivši član SDA, a sadašnji član NIP-a koji u ovoj tematici podržava politiku svoje bivše stranke) i ravnatelj FUP-a ne mogu biti iz istog naroda jer tako nalaže članak 41. stavak 3 Zakona o unutarnjim poslovima FBiH. Kroz zadnje tri godine v. d. ravnatelja FUP-a je Ensad Korman čime je de facto već dugo pogaženo načelo nacionalnog balansa na relaciji MUP FBiH/FUP.

Upravo je Čampara još 2020. godine odbio podržati prijedlog Neovisnog odbora iz 2019. godine da se za ravnatelja FUP-a imenuje prvorangirani s liste (Zoran Galić) pravdajući to činjenicom da nije imenovana nova Vlada FBiH.

Valja podsjetiti i da je Zoran Galić tužio Vladu FBiH jer ga temeljem Javnog natječaja kojega je proveo Neovisni odbor nije, kao prvorangiranog kandidata, imenovala ravnateljem FUP-a.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 19:22