Article_Top_970x250

Evidentiran niz manjkavosti u financiranju političkih stranaka

analiza "pod lupom"

Evidentiran niz manjkavosti u financiranju političkih stranaka

lis 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Niz je evidentiranih i u praksi potvrđenih manjkavosti pravnog okvira u sadržajnom i tehničkom smislu kada je u pitanju financiranje političkih stanaka u Bosni i Hercegovini, potvrdila je analiza Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom".

Analiza, napisana na stotinjak stranica, donosi brojne podatke o načinima financiranja političkih stanaka, donatorima i utrošku sredstava, a napravljen je vizualni prikaz tih podataka.

Direktor projekta Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović iznio je podatak da čak trećina stranaka nije podnijela postizborne financijske izvještaje o kampanji za prošlogodišnje Opće izbore, a troškovi kampanje iznosili su 9,6 milijuna KM.

- Čak 70 posto prihoda političkih stranaka dolazi iz proračuna različitih razina vlasti, što znači da građani u najvećoj mjeri financiraju političke stranke - dodao je Jovanović.

Analiza je pokazala da su političke stranke najviše novca u kampanji trošile na kategoriju "Ostali troškovi propagande" - 26 posto ukupnih troškova svih političkih stranaka čine ovi troškovi što čini 2,5 milijuna KM.

Devetnaest parlamentarnih političkih stranaka na državnoj i entitetskoj razini, koje su dio posebnog uzorka za analizu, ostvarile su prihod od 13,8 milijuna KM, dok su njihovi rashodi 17,6 milijuna KM i viši su za 3,8 milijuna KM od evidentiranih prihoda.

Jovanović dodaje da na ovih 19 političkih stanaka otpada ukupno 88 posto ostvarenih prihoda 69 političkih stranaka, koliko ih je sudjelovalo na Općim izborima 2018. godine.

- Upravo one stranke koje raspolažu s najvećim količinama novca su i one koje osvajaju najviše glasova i mandata na izborima za državni i entitetske parlamente. Narodski rečeno "Koliko para, toliko muzike" - kazao je Jovanović.

Govoreći o zakonodavnom okviru u toj oblasti, naglasio je da su zakoni i propisi zastarjeli, nedorečeni, nedovoljnog opsega, a propisuju i izrazito niske sankcije koje su stimulirajuće za moguće prekršitelje i krše se u praksi bez adekvatnih posljedica.

Podsjetio je da je Grupa država za borbu protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO) dala devet preporuka bh. vlastima koje se odnose na unaprjeđenje segmenta financiranja političkih stranaka, od kojih je na zadovoljavajući način implementirana samo jedna.

Koalicija "Pod lupom" dala je 12 preporuka za unaprjeđenje oblasti financiranja političkih stranaka, među kojima je potreba revizije pravnog okvira, povećanje novčanih kazni za prekršitelje zakona u toj oblasti, povećanje "izvjesnosti kažnjavanja" te sprječavanje zlouporabe javnih resursa u predizborne svrhe.

Ta koalicija predlaže i ukidanje mogućnosti priloga u gotovini i poštivanje obveza poslovanja preko jednog transakcijskog računa u banci, a autori analize napominju da bi se implementacijom tih preporuka unaprijedio sustav financiranja političkih stranaka u BiH.

Danas prezentirana interaktivna web aplikacija o troškovima izborne kampanje za Opće izbore 2018. godine prva je takve vrste i pruža uvid u analitičke kartice o financijskom poslovanju 19 političkih stranaka koje su parlamentarne na državnom ili entitetskom nivou.

Dnevnik.ba