StoryEditor

Ever Given će konačno isploviti iz Sueskog kanala

Piše D  /  07.07.2021., 01:07h

Održan je i TV prijenos trenutka kada je Ever Given konačno podigao sidro nakon što je tri mjeseca bio zarobljen. Za to vrijeme brod je bio na Velikom gorkom jezeru, na sredini puta kanala.

Uvjeti dogovora nisu objavljeni, ali Egipat je tražio 550 milijuna dolara.

Sueski kanal dužine 193 kilometra povezuje Sredozemno more s Crvenim morem i pruža najkraću morsku vezu između Azije i Europe. Vitalni plovni put bio je blokiran kada se 400 metara dug Ever Given zaglavio u njega nakon što se nasukao usred jakih vjetrova. Globalna trgovina bila je poremećena jer su stotine brodova zaglavile u gužvi.

Kontejnerski brod oslobođen je nakon šestodnevne akcije spašavanja koja je uključivala flotu tegljača i brodova za bageriranje. Tijekom akcije jedna osoba je poginula.

Od tada Uprava Sueskog kanala (SCA) traži naknadu od japanskog vlasnika Ever Givena Shoei Kisena za troškove akcije spašavanja, oštećenja obala kanala i drugih gubitaka.

SCA je u početku tražio naknadu od 916 milijuna dolara, uključujući 300 milijuna za bonus za spašavanje i 300 milijuna za gubitak reputacije. Međutim, UK Club, koji je osigurao Shoei Kisen zbog odgovornosti treće strane, odbacio je zahtjev, opisujući ga kao "izvanredno velik" i "uglavnom nepodržan".

SCA je kasnije smanjila potražnju na 550 milijuna dolara. Konačno poravnanje, koje nije otkriveno, dogovoreno je prije nekoliko dana i potpisano u srijedu uoči puštanja broda.

Brod je još uvijek natovaren s oko 18.300 kontejnera i uz kanal će ga pratiti dvije tegljače. Trebao bi proći i sigurnosne provjere u Port Saidu prije isplovljavanja do Rotterdama u Nizozemskoj, a zatim do britanske luke Felixstowe gdje će istovariti svoje kontejnere, objavio je Wall Street Journal.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 06:11