StoryEditor

Europu očekuje paklen tjedan

Piše D  /  23.06.2019., 12:06h

Početkom tjedna nad europski kontinent s juga počinje pristizati suh i vrlo topao zrak iz sjeverne Afrike, čiji će utjecaj biti najizraženiji na zapadnom Sredozemlju, a zahvatit će i veći dio zapadne Europe, pa i britanski otok.

Očekuju se visoke dnevne temperature, koja bi ponegdje mogla biti između 35 i 40 stupnjeva, što je na zapadu i sjeverozapadu kontinenta manje uobičajeno u ovo doba godine. I u Hrvatskoj se očekuju vrućine.

Prema aktualnim prognozama, od sredine idućeg tjedna u nekim dijelovima BiH postoji umjerena opasnost od toplotnog vala koji može djelovati na zdravlje. Temperatura će biti iznad prosjeka, ali ne tako neuobičajeno visoka kao što se očekuje u Španjolskoj, Francuskoj, zemljama Beneluxa, zapadnoj Njemačkoj i na jugu Engleske.

Danju će biti vruće, ponegdje i vrlo vruće uz temperaturu između 30 i 35 stupnjeva.

I europski meteorolozi upozoravaju na opasnost od toplotnog val čiji se vrhunac očekuje sredinom tjedna. U Njemačkoj u srijedu predviđaju temperature do 38 stupnjeva Celzijusa, a slično vruće vrijeme očekuje se i u Belgiji i Švicarskoj.

Britanski meteorološki zavod Met Office zabrinut je jer bi toplotni val mogao potaknuti “silovite oluje” pa je upozorio Britance da se pripreme na “vruće, vlažno i nestabilno” vrijeme.

Grčka će biti među državama najteže pogođenima toplotnim valom s temperaturama do 39 stupnja narednog vikenda.

U Francuskoj najavljuju “neviđen toplotni val za lipanj” koji će potući sve prethodne rekorde.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:37