StoryEditor

Europski sud za ljudska prava odbio zahtjev da se zabrani provođenje crnogorskog zakona

Piše D  /  02.02.2020., 12:02h

Sud u Strasbourgu odbio je zahtjev koji je odvjetnički ured Radić podnio 27. i 30. siječnja 2020. godine te je o tome obavijestio ured zastupnika Crne Gore pred Europskim sudom za ljudska prava, objavila je u nedjelju crnogorska vlada.

Iz Vlade Crne Gore podsjećaju da je 2012. godine Crna Gora dobila spor pred Europskim sudom za ljudska prava po tužbi Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je zahtijevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori.

Sud u Strasbourg je tada odbacio tužbu SPC-a, kojoj se pridružila u svojstvu umješača i Republika Srbija, kao neosnovanu i neprihvatljivu, ustvrdivši da podnositelji tužbe nisu imali „postojeću imovinu“ niti „legitimno očekivanje“ za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtijevali.

"Najnovija odluka Suda u Strasbourgu predstavlja još jedan dokaz da su primjedbe koje se iznose na račun Zakona o slobodi vjeroispovijesti isključivo političke i ideološke prirode i da nemaju utemeljenja ni u domaćem ni u međunarodnom pravu", poručili su iz Vlade Crne Gore.

Crna Gora je krajem 2019. godine usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim se regulira i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica.

SPC taj zakon vidi kao paravan za otimanje njezine imovine u Crnoj Gori. Zakon, pak, podržava Crnogorska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te crkve.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:55