StoryEditor

Europski sud presudio protiv Adidasa u sporu oko loga s tri pruge

Piše D  /  19.06.2019., 04:06h

Godine 2014. Ured za intelektualno vlasništvo Europske unije (EUIPO) registrirao Adidasov robni žig koji čine tri paralelne crne pruge na bijeloj pozadini.

Dvije godine kasnije EUIPO je poništio odluku o žigu na temelju prigovora belgijske tvrtke Shoe Branding Europe da nije dovoljno specifičan.

Adidas se žalio na tu odluku.

Njemačka i belgijska kompanija godinama se spore oko loga s prugama, budući da belgijska kompanija želi koristiti logo s dvije pruge.

Europski opći sud danas je odbio žalbu Adidasa, složivši se s mišljenjem EUIPO-a da Adidasov robni žig nije poseban.

„Žig nije shematski prikaz niza elemenata koji se ponavljaju u pravilnim razmacima već obična figurativna oznaka“, napisao je sud u priopćenju.

Suci su odbacili i Adidasov argument da je njegov robni žig poprimio karakteristiku posebnosti zahvaljujući raširenoj upotrebi u cijeloj Europskoj uniji, napominjući da je kompanija priložila relevantne dokaze za pet od 28 zemalja EU-a.

Mnoge Adidasove primjere ocijenili su nevažnima, između ostalog i zato što su uključivali samo upotrebu različitih boja.

Prije objave presude glasnogovornica Adidasa naglasila je da se konkretni predmet odnosi samo na jednu verziju loga s tri pruge. Današnja presuda neće utjecati na opsežnu zaštitu drugih oblika loga s tri pruge kroz institut robnog žiga, ustvrdila je.

Adidas se može žaliti na presudu Europskom sudu pravde, prenosi Pogled.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 03:27