StoryEditor
mito i korupcija

Europski parlamentarci ostaju u zatvoru

Piše desk  /  03.03.2023., 19:18h

Belgijski suci produžili su u petak istražni pritvor za još dva mjeseca grčkoj europarlamentarki Evi Kaili, optuženoj za primanje mita u sklopu korumpirane mreže koju navodno financiraju Maroko i Katar, javlja AFP.

Drugom zastupniku Europskog parlamenta optuženom u opsežnoj istrazi, Belgijancu Marku Tarabeli, pritvor je produžen za mjesec dana, objavili su tužitelji u Bruxellesu.

Kaili, bivša potpredsjednica Europskog parlamenta, postala je simbol velike istrage o korupciji koja je šokirala EU parlament i izazvala međunarodnu kontroverzu.

I Katar i Maroko inzistiraju da nisu igrali nikakvu ulogu u skandalu, ali tužitelji kažu da je navodni vođa, privedeni bivši talijanski zastupnik u Europskom parlamentu koji je postao lobist, Pier Panzeri, priznao da je u njihovo ime dijelio mito kako bi utjecao na briselske političare.

Kaili, 49-godišnja bivša spikerica na vijestima i zvijezda europske politike u usponu, već je skoro tri mjeseca u belgijskom zatvoru s ograničenim pristupom svojoj 24-mjesečnoj kćeri.

Njen partner, Francesco Giorgi, na slobodi je pod elektronskim nadzorom.

Tarabella je priveden i optužen 11. veljače nakon prve grupe osumnjičenih.

Njegov advokat Maxime Toller ponovo je u petak insistirao na njegovoj nevinosti i rekao da će nastaviti da se zalaže za njegovo puštanje na slobodu do suđenja.

Prvi talas hapšenja pokrenut je 9. decembra prošle godine, kada je belgijska policija u racijama oko Brisela zaplijenila više od 1,5 miliona eura u gotovini i uhapsila šest osumnjičenih, među kojima su Kaili, Panzeri i Giorgi.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 16:21