Article_Top_970x250

Europski parlamentarci kritizirali policijsku brutalnost u SAD-u: "U središtu svega leže rasizam i segregacija"

reakcije

Europski parlamentarci kritizirali policijsku brutalnost u SAD-u: "U središtu svega leže rasizam i segregacija"

lip 05, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Europski zastupnici u petak su izrazili zabrinutost akcijom američke policije povezanu s ubojstvom Georgea Floyda.

O incidentima u Sjedinjenim Državama raspravljano je u potkomisiji Europskog parlamenta za ljudska prava, dok su protestni pokreti zbog Floydove smrti dobili na zamahu u Europi i širom svijeta.

Finska zastupnica Zelenih Heidi Hautala izjavila  je da "policija ne bi trebala pucati po ljudima za koje sumnja da pljačkaju. Policija bi trebala štititi, i jasno je da su sveobuhvatne reforme policije u Sjedinjenim Državama potrebne“.

Europski zastupnik iz Irske, Sean Kelly kazao je da problemi leže u nedostatku liderstva. Istaknuo je da je ono što se desilo u Sjedinjenim Državama „ekstremno jezivo“.

- Mislim da to pokazuje što se može desiti kada imate loše čelništvo. Čelnici mogu podijeliti ili ujediniti ljude. Pozitivno ujediniti. Negativno podijeliti. To je, nažalost, ono što trenutno viđamo u Americi - izjavio je Kelly, prenosi Fena.

Švedska liberalna parlamentarka Karin Karlsbro kazala je da „Amerika ima dugačku i tragičnu povijest policijske brutalnosti“.

U središtu toga leže rasizam i segregacija temeljeni na povijesti. To je sustavni problem kojim se treba baviti na svim nivoima u SAD-u - izjavila je Karlsbro, preniosi Associated Press.

Dnevnik.ba