StoryEditor
korupcija

Europski parlament zabranjuje pristup katarskim lobistima; protiv smjene Kaili bio samo hrvatski zastupnik

Piše hina  /  15.12.2022., 14:04h

Eurozastupnici su u četvrtak zatražili da se katarskim lobistima uskrati pristup parlamentu i obustavi sav rad na zakonodavnim odlukama vezanima uz Katar do završetka postupka za korupciju protiv bivše potpredsjednice EP-a i drugih optuženika.

Europarlamentarci su na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu već razriješili dužnosti potpredsjednice parlamenta grčku zastupnicu Evu Kaili koju su belgijske vlasti optužile za korupciju, a u četvrtak su izglasali rezoluciju u kojoj su zatražili niz mjera za jačanje transpatentnosti i zaštite od upletanja trećih strana.

Rezoluciju o sumnjama na korupciju od strane Katra i većoj potrebi za transparentnošću i odgovornošću u europskim institucijama zajednički su predložili svi klubovi zastupnika nakon što su svi zastupnici osim hrvatskog Mislava Kolakušića  i dvoje suzdržanih u utorak glasali za njenu smjenu.

Za rezoluciju je u četvrtak glasao 541 zastupnik, s troje suzdržanih, dok je dvoje bilo protiv.

U rezoluciju se traži da se predstavnicima katarskih interesa suspendiraju iskaznice za pristup Europskom parlamentu, dok se u okviru sudskih istraga ne pruže relevantne informacije i pojašnjenja.

Rezolucija traži obustavu svog rada na zakonodavnim predmetima koji se odnose na Katar, posebno u pogledu liberalizacije viznog režima i planiranih posjeta, sve dok se optužbe ne potvrde ili odbace.

Kaili, jedna od 14 potpredsjednika parlamenta, bila je među četiri osobe uhićene i optužene u Belgiji ovog vikenda zbog optužbi da ih je Katar podmićivao kako bi utjecao na donošenje odluka parlamenta.

Belgijska policija je u pretresima u petak zaplijenila veću količinu novaca a među uhićenima je bila  i potpredsjednica EP-a iz redova socijalista. Optuženi su za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji, pranju novca i korupciji.

Europski parlament trebao je ovaj tjedan glasati o prijedlogu o produžetku bezviznog putovanja u Europsku uniju za Kuvajt, Katar, Oman i Ekvador no zastupnici su u ponedjeljak odlučili odgoditi glasanje i prijedlog vratiti nadležnom odboru parlamenta.

Eurozastupnici su četvrtak zatražili i uspostavu funkcije posebnog potpredsjednika zaduženog za integritet te borbu protiv korupcije i vanjskog upletanja u Parlamentu, te da se nakon završetka kaznenih istraga i mogućih sudskih postupaka, osnuje Istražni odbor za slučajeve korupcije i neprimjerenih postupaka trećih zemalja koje žele kupiti utjecaj u Europskom parlamentu.

Regulacija i praćenje skupina prijateljstva preduvjet za njihovo daljnje postojanje u Parlamentu, smatraju eurozastupnici.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 20:49