StoryEditor

Europski parlament: Ograničenja kretanja trebaju biti iznimna, fleksibilna i lokalna

Piše D  /  26.11.2020., 06:11h

U rezoluciji o Schengenskom sustavu i mjerama poduzetima tijekom krize prouzročene bolešću covid-19, usvojenoj u utorak na plenarnoj sjednici, Parlament ističe da bi ograničenja slobodnog kretanja trebalo zamijeniti ciljanim mjerama koje bi omogućile prelazak granica uz istodobno jamčenje maksimalne sigurnosti i zaštite zdravlja, prenosi Hina.

Parlament potiče države članice da ublaže svoja ograničenja, ističući da bi ona trebala biti iznimka.

Također smatra da bi se ograničenja kretanja trebala temeljiti na stanju javnog zdravlja u pojedinim regijama te bi trebala biti fleksibilna i lokalna.

Parlament ističe da je važno ponovno uspostaviti potpuno funkcionalno schengensko područje bez unutarnjih graničnih kontrola, napominjući da to ovisi i o političkoj volji država članica i o njihovoj predanosti koordiniranju mjera.

Europarlamentarci pozivaju Komisiju, Vijeće EU-a i države članice da nastave poboljšavati i u potpunosti provoditi mjere za sveukupnu koordinaciju, posebno u pogledu propisa o karanteni, prekograničnog praćenja kontakata, strategija testiranja, zajedničke procjene metoda testiranja, uzajamnog priznavanja testova i privremenih ograničenja neobveznih putovanja u EU.

Pozivaju također Komisiju da ažurira internetsku stranicu „Re-open EU” kako bi se stvorila istinska jedinstvena kontaktna točka kojom se olakšava slobodno kretanje tijekom pandemije i pomaže građanima da se vrate normalnom životu

Zastupnici predlažu da se stanovništvo pograničnih regija i prekogranični radnici izuzmu iz mjera i ograničenja nametnutih zbog pandemije, pri čemu bi se od njih zahtijevalo da poštuju savjete i mjere zdravstvenih tijela država članica u cilju prevencije širenja virusa.

Parlament je ponovno pozvao Komisiju i države članice da što prije pripreme krizne planove u slučaju novih skokova u širenju koronavirusa kako bi se spriječilo da privremene granične kontrole u srednjoročnom razdoblju postanu polutrajne.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 13:39