StoryEditor
bruxelles

Europski parlament nakon velikog skandala pokušava se očistiti od korupcije

Piše desk  /  12.01.2023., 10:40h

Belgijsko pravosuđe je u prosincu optužilo nekoliko zastupnika u Europskom parlamentu, njihovih suradnika i filantropa da su uzimali novac od Katara i Maroka u zamjenu za donošenje političkih odluka u interesu ovih zemalja.

Europski parlament pokušava da ugasi korupcionaški skandal koji je izbio u Briselu, Strazburu i Luksemburgu.

Uslijedila je ostavka jedne od osumnjičenih potpredsjednice, Eve Kylie. Sada je grupa socijalista i demokrata, kojoj je pripadala ova Grkinja, umjesto nje predložila zastupnika iz Luksemburga Marka Angela.

"Svaka osoba u ovom parlamentu i svi koji rade u njegovim zgradama moraju se boriti protiv korupcije i za transparentnost. Ne mogu to učiniti sam, ali mogu računati na mnoge druge da to urade", rekao je Angel, a prenosi Euronews.

Do sljedećeg ponedjeljka svoje kandidate mogu predložiti i druge frakcije. U međuvremenu, europarlamentarka Roberta Metsola trebala bi objaviti novi paket mjera za iskorjenjivanje zloupotreba poput podmićivanja i za poboljšanje interne transparentnosti.

Prema neslužbenim informacijama, zastupnicima će biti zabranjeno da rade kao lobisti dvije godine nakon što napuste svoja mjesta. Nova pravila će primorati zaposlenike i njihove pomoćnike da sve svoje sastanke najavljuju bilo kojim lobijem.

"Nećemo tolerirati nikakvu tajnovitost, bilo kakve pokušaje korupcije i situacije u kojima govorimo o pravilima za druge, ali ih ne primenjujemo na sebi. Takav domaći zadatak dobija naš parlament. Možda ćemo na sljedećoj sjednici s novim potpredsjedavajućim razgovarati o tome kako svi možemo postati bolji u jednoj od najvažnijih institucija u Europi i šta vrijedi ulagati u njenu transparentnost", rekao je Sergej Lagodinski.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 08:12