StoryEditor
izvjestitelj za novu strategiju proširenja

Europski parlament imenovao Piculu na poziciju koja se izravno tiče BiH: "Nužno je da EU pomogne Bosni i Hercegovini"

Piše Fena  /  26.06.2022., 14:23h

Nužno je da Europska unija pomogne Bosni i Hercegovini da što prije dobije status kandidata - kazao je Tonino Picula nakon što ga je Europski parlament imenovao izvjestiteljem za novu strategiju proširenja Europske unije.

Rekao je kako je važno da EU potakne ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore kao najnaprednije zemlje kandidatkinje.

Nakon odluke EP-a njegov je zadatak formulirati prijedlog nove strategije proširenja koju zatim treba usvojiti Europski parlament i potom uputiti Europskom vijeću, Europskoj komisiji i visokom predstavniku EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, objavljeno je u nedjelju iz njegova ureda, a prenosi Hina. 

- Prijedlog izvješća koje su mi kolegice i kolege povjerili jasno naglašava vrijednost politike proširenja kao strateškog ulaganja u sigurnost i blagostanje Europe te da je ona već uvelike doprinijela uspostavi mira u područjima koja su ranije bila pogođena ratom - istaknuo je Picula.

Po njegovim riječima, proširenje je najučinkovitiji instrument vanjske politike EU-a i jedna od najuspješnijih politika Unije.

- Ono je važno i za Hrvatsku, jer dok god na svim svojim granicama ne budemo imali druge članice EU-a, nećemo moći u potpunosti koristiti sve mogućnosti našeg članstva - dodao je.

Picula smatra da je proširenje posebno važno danas u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, kako bi se Ukrajini i Moldaviji dala perspektiva izglednog članstva, ali i kako bi se samoj politici proširenja dao nužni novi poticaj i zamah.

- Napredak i sigurnost cijele Europske unije ovisi o njezinoj sposobnosti da brani demokraciju unutar i izvan svojih granica, kao i ljudska prava i multilateralni poredak utemeljen na jasnim pravilima - smatra hrvatski europarlamentarac. 

Govoreći o odnosima s potencijalnim novim članovima, Picula ističe kako je nužno da članice EU-a počnu ispunjavati svoje obveze prema kandidatkinjama koje ispunjavaju uvjete koji su pred njih postavljeni, da izbjegavaju korištenje neriješenih bilateralnih sporova za ucjene i blokiranje procesa pristupanja kandidatkinjama.

Picula u nacrtu izvješća predlaže da se ubrza integracija zemalja koje pokazuju stratešku orijentaciju i predanost reformama nužnim za EU članstvo, kao i da im se konačno postave jasnija, transparentnija i dosljednija mjerila uspješnosti, te da se poboljša mjerenje napretka i osigura stalna politička i tehnička potpora tijekom cijelog procesa pristupanja. 

Istodobno, u prijedlogu izvješća se traži da se priznaju postignuća zemalja zapadnog Balkana otvaranjem pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i odobravanjem liberalizacije viznog režima Kosovu bez odgode.

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 03:53