StoryEditor
reforma tržišta ugljika

Europski parlament glasa o reformama politika EU-a prema klimatskim promjenama

Piše fena  /  18.04.2023., 12:53h

Europski parlament u utorak održava svoje konačno glasanje o tome hoće li odobriti sveobuhvatne reforme kako bi politike EU-a prema klimatskim promjenama bile ambicioznije, uključujući reformu tržišta ugljika u EU.

Europsko tržište ugljikom prisiljava elektrane i tvornice da kupuju dozvole za CO2 kada zagađuju. To je dovelo do smanjenja emisije tih sektora za 43 posto od 2005., ali se sada suočavaju sa novim problemima kako bi postigli ambicioznije ciljeve EU-a u pogledu klimatskih promjena.

Parlament će glasati o sporazumu koji su prošle godine dogovorili pregovarači iz zemalja EU-a i parlamenta, o reformi tržišta ugljika kako bi se emisije do 2030. smanjile za 62 posto u odnosu na razine iz 2005., izvještava Reuters.

Prema nadogradnji, tvornice će postepeno izgubiti besplatne dozvole za ugljen-dioksid koje trenutno dobivaju do 2034. Mjere će također prisiliti brodove da počnu plaćati svoje emisije od 2024.

Zastupnici će također glasati o EU prvom planu za nametanje poreza na ugljen-dioksid na uvezenu robu, uključujući čelik i cement od 2026. godine, politika koja je osmišljena kako bi evropske i strane kompanije stavila na jednak nivo.

Zakoni još trebaju konačno odobrenje zemalja EU-a, koje će ih ocijeniti u sljedećih nekoliko tjedana, prije nego što stupe na snagu.

To je odobrenje obično formalnost koja se odvija kroz unaprijed dogovorene poslove bez ikakvih promjena, ali proces je doveden u pitanje nakon što se Njemačka u posljednjem trenutku usprotivila drugoj politici postepenog ukidanja automobila na fosilna goriva.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 05:56