StoryEditor
rasprava

Europski parlament: "Ako se ne ubrzamo, Zapadni Balkan ćemo prepustiti Rusiji, Kini i arapskim zemljama"

Piše desk  /  19.10.2022., 18:31h

Europski parlament danas je raspravljao o Zapadnom Balkanu. Zastupnici su upozorili da će zemlje Zapadnog Balkana, ako uskoru ne uđu u Europsku uniju, biti pod utjecajem Rusije, Kine i arapskih zemalja, što nije u interesu EU, rečeno je.

- Moramo imati usklađivanje. Srbija može napredovati u pregovorima samo ako se sankcije prema Rusiji provedu. BiH, za nju imamo preporuku, ali smo oprezni. Što se tiče S. Makedonije, mora nadoknaditi odeđenja kašnjenja i podržati Kosovo u nastojanjima - kazao je SND-ov zastupnik Tonino Picula.

Mađarska zastupnica, Katalina Čeh, upozorila je da je krajnje vrijeme da se ovo pitanje oko pristupa zemalja Zapadnog Balkana u EU riješi.

- Komisija mora pokazati vjerodostojnost procesa i reći zašto je to važno. To je strateška zona i politički bitna kao i Rusiji. Oni će iskoristiti geopolitičke mogućnosti i to je za nas rizik. Nisu vjerodostojni partneri, tu ima isto tako mnogo korupcije. Želimo im pokazati da smo mi jedini vjerodostojan partner i da ojačamo okvir vladavine prava i demokracije. Bez lažnih obećanja i odgoda, to je strateški interes. Krenimo na djela - poručila je.

Slično razmišlja i predstavnik Zelenih u parlamentu Thomas Waitz.

- Zapadni Balkan je dio Evrope. Moraju biti dio Evrope. Izuzetno je važno da se bore protiv korupcije i tu im moramo pomoći. Ne dobijaju dovoljno pomoći kada pitate narod. Gubi se povjerenje građana Kosova pa i BiH u EU. Ako ne idemo u tom smjeru izgubićemo povjerenje kao u S. Makedoniji jer smo usporili procese. Prepustićemo tu regiju Rusiji, Kini i arapskim zemljama, a to ne želimo - rekao je.

Podsjetimo, Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi je objelodanio paket proširenja zajedno sa individualnim godišnjim izvještajima za svaku državu Zapadnog Balkana pojedinačno. Iako izvještaj nije pozitivan, BiH je dobila uslovni kandidatski status, piše N1.

03. veljača 2023 11:35