StoryEditor
eu priznala poraz?

EUROPSKI KOMESAR Varhelyi: Puno se napora uložilo u ustavnu i izbornu reformu, ali nemamo rješenja

Piše fena  /  08.03.2022., 19:05h
BiH je ključna za zapadni Balkan i umjesto unutrarnjih sukoba treba da se fokusira na EU agendu, tu je Bosni i Hercegovini mjesto, rekao je europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi na današnjem zasjedanju Europskog parlamenta.

Trideset godina nakon krvavog raspada Jugoslavije na Balkanu i invazije Rusije, vratio se rat na europsko tlo, podsjetio je on.

Kazao je da potreba za mirom i stabilnosti nikad nije bilo važnije.

- Susreo sam se političkim liderima BiH prvi put 2020. Nakon 12 godina blokade, izbori u Mostaru su dali svježi poticaj za promjene. Nažalost, 2021. je bila izgubljena godina. Nismo vidjeli pravi napredak na 14 prioriteta EU - kazao je on.

Naglasio je da dolazi do dodatnih političkih podjela, nepriznavanja visokog predstavnika i bojkota državnih institucija.

- Ovo je posebno važno u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Puno se nade i napora uložilo u ustavnu i izbornu reformu, ali nemamo rješenja. Treba ga naći pod hitno. Ministar financija mora staviti proračun na raspolaganje Središnjem izbornom povjerenstvu - kazao je on.

Kontinuirani bojkot, Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH moglo bi ugroziti investicije.

- Nekoliko puta sam naglasio predstavnicima RS-a, postoji potreba da se osigura rad i potpuna funkcija državnih institucija. Dio investicija je na dio RS-a, kao što je dio koridora Vc ali samo nakon potpunog vraćanja funkcioniranja državnih institucija - zaključio je komesar.

Dnevnik.ba

04. prosinac 2023 06:43