StoryEditor
pad dionica

Europske burze pale na najniže razine u sedam mjeseci

Piše hina  /  22.02.2022., 09:55h
Na europskim su burzama danas ujutro cijene dionica pale na najniže razine u sedam mjeseci jer se ulagači plaše daljnjeg zaoštravanja napetosti između Zapada i Rusije u vezi Ukrajine.

Svi veliki indeksi su oslabili

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 u plusu 1.7 posto i zaronio na najnižu razinu u sedam mjeseci.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0.78 posto, na 7426 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1.75 posto, na 14.472 boda, a pariški CAC 0.93 posto, na 6725 bodova. I na većini azijskih burzi cijene su dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 bio u minusu 1.6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1.7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 1 i 2.7 posto. Burze su oštro pale zbog zaoštravanja napetosti između Zapada i Rusije.

Ekonomist: Nakon ruskog poteza bliže smo vojnoj intervenciji

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je dvije odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine i zapovjedio ruskoj vojsci da odmah krene tamo u "operaciju očuvanja mira". To je izazvalo oštre osude Zapada, pozive na sankcije i pojačalo strahove da je na pomolu rat na istoku Europe.

Zbog toga je na Wall Streetu, gdje se jučer zbog praznika nije radilo, terminski S&P 500 indeks u minusu oko 1.5 posto.

"Nakon ovog ruskog poteza bliže smo vojnoj intervenciji, što, naravno, donosi puno rizika na tržišta. Očekujem pojačanu nestabilnost tržišta u kraćem roku, rast cijena nafte, a pad cijena dionica. Ulagači će potražiti utočišta za kapital u sigurnijim investicijama, kao što je japanski jen", kaže Carlos Casanova, ekonomist u tvrtki UBP.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 19:15