16.11.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ilustracije za Konvertibilnu marku.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELLARMIN DURGUT/PIXSELL -
StoryEditor
globalni problem

Europska unije ide ka recesiji, a s njom i ekonomija u BiH

Piše desk  /  11.09.2022., 18:48h

Potez Europske središnje banke (ECB) da drastičnije poveća referentnu kamatnu stopu utjecat će na smanjenje inflacije, ali će s druge strane doći do pada gospodarske aktivnosti i samim tim rasta broja nezaposlenih

Sve to odrazit će se i na tržište BiH. Stav je to ekonomista povodom odluke ECB koja je prelomila i povećala ključnu kamatnu stopu za 75 baznih poena i nagovijestila dodatni rast u borbi protiv inflacije, iako se ekonomija europskog bloka kreće prema recesiji tijekom zime.

Ekonomista Marko Đogo rekao je da se Europska unija ipak odlučila da zaoštri monetarnu politiku. Podvukao je da je ECB između gospodarskog rasta te očuvanja radnih mjesta prioritet dala smanjenju inflacije, odnosno monetarnoj stabilnosti. 

- Dakle, možemo očekivati posljedice po gospodarsku aktivnost. Očigledno je da su stručnjaci u ECB procijenili da trenutno veliki rast cijena unosi nestabilnost koja je čak i gora od smanjivanja investicijske traženje.

Međutim, to bi moglo da utiče i na smanjenje balona na tržištu nekretnina, jer je potez ECB i poticaj da se dio novca vraća u banke, a ne da se investira u nekretnine - rekao je "Glasu Srpske" Đogo i dodao da ta odluka ipak ne znači da će ECB u tome uspjeti. Naglasio je da će se sve te posljedice direktno preko novčanog tržišta odraziti i na domaće banke i tržište BiH. - Smanjenje gospodarske aktivnosti u dugom roku utjecalo bi na izvoz iz BiH, kaže Đogo.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 15:57