Article_Top_970x250

Europska unija uvela sankcije Turskoj

ankara reagirala

Europska unija uvela sankcije Turskoj

srp 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Na sastanku Vijeća Evropske unije u Bruxellesu, kojem su prisustvovali ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a, usvojena je deklaracija o sankcijama protiv Turske

Europska unija (EU) tvrdi da su bušenja u istočnom Mediteranu koje vrši Turska nezakonita, zbog čega je poduzela mjere protiv službene Ankare. Međutim, Ankara obećava da će nastaviti svoje aktivnosti u Mediteranu.

Na sastanku Vijeća Europske unije u Bruxellesu, kojem su prisustvovali ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a, usvojena je deklaracija o sankcijama protiv Turske.

U tekstu deklaracije se navodi da je EU donijela odluku da smanji iznos pretpristupnih fondova za Tursku, razmotri kreditne aktivnosti Europske investicijske banke u Turskoj, obustavi tekuće pregovore s Turskom o sporazumu o avijaciji te da na određeno vreme suspendira sastanke na visokoj razini s Vijećem za pridruživanje.

U deklaraciji se navodi i da će, ukoliko Turska nastavi s aktivnostima bušenja, EU razmotriti još neke mjere predostrožnosti.

Međutim, Ankara je odmah odlučno reagirala na odluku EU.

- Odluka EU da obustavi pregovore na najvišoj razini s Turskom neće utjecati na našu odlučnost da nastavimo bušenja u istočnom Mediteranu. Turska će nastaviti štititi svoja prava i prava Turaka s Cipra, gde će i aktivirati svoju djelatnost u tom pravcu - navodi s u priopćenju tuskog Ministarstva vanjskih poslova.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250