StoryEditor

Europska unija osudila transfer migranata u kamp Vučjak, zahtijeva drugo rješenje

Piše D  /  18.10.2019., 11:10h

Europska unija osuđuje prisilni transfer stotina migranata u improvizirano sklonište na planini Vučjak, koji provodi policija Unsko-sanskog kantona.

"Pozivamo vlasti u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu da odmah prestanu s prisilnim transferom migranata na Vučjak. U našim razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo rekli da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna već je i nedostojna lokacija. Vlasti grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona su do sada ovaj problem nosili na svojim leđima. Ne smiju biti ostavljeni sami", naveli su iz delegacije EU.

Naglasili su da s obzirom na dolazeću zimu vlasti BiH ne smiju ugroziti ljudske živote.

"Prioritet je proširiti postojeće objekte kako bi se osigurali uvjeti dostojni za život. Pored toga, vlasti BiH odmah trebaju identificirati odgovarajuće alternativne objekte", poručili su. 

EU je, kako su naveli, spremna pružiti značajnu pomoć za unaprjeđenje tih lokacija. Podsjetili su da je EU od 2018. godine osigurala 34 milijuna eura.

"Ova podrška uključuje osiguravanje skloništa, hrane, vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama u pet prijemnih centara. Sredstvima EU se također jača kapacitet za upravljanje migracijama kroz osiguravanje neophodne opreme i pomoći policiji Unsko-sanskog kantona, Službi za poslove sa strancima, Graničnoj policiji BiH i Sektoru za azil. EU također pomaže vlastima Bosne i Hercegovine s dobrovoljnim povratkom migranata u zemlje njihovog porijekla", priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.  

EU će nastaviti pružati podršku za unaprjeđenje kapaciteta vlasti u BiH kako bi se suočili s izazovima migracija, ali također očekuju od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri rade na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 15:34