StoryEditor

Europska unija od Libije traži obustavljanje oružanih sukoba

Piše D  /  26.04.2020., 07:04h

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Italije dali su u subotu zajedničku izjavu, zajedno s visokim predstavnikom EU-a Josepom Borellom, u kojoj iznose zabrinutost povećanjem nasilja u Libiji.

U izjavi se obraćaju stranama uključenim u sukob koje pozivaju da nastave pregovore i da ‘nastave s istinskim prekidom vatre‘.

Političari su u pozivu sukobljenim stranama naglasili da je doba ramazana i da imaju zajedničkog neprijatelja, novi koronavirus. 

- Sukob se nesmetano nastavlja i događaji proteklih tjedana izazivaju zabrinutost, pogotovo situacija u kojoj se nalazi libijsko stanovništvo, koje već dugo pati - kaže visoki predstavnik EU-a Josep Borell zajedno s ministrima vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Italije Jean-Yves Le Drian, Heiko Maas i Luigi Di Maio.

Oni su naglasili predanost odlukama donesenim na konferenciji posvećenoj Libiji, održanoj u Berlinu sredinom siječnja, te pozivu na humanitarno primirje glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa i posebne predstavnice Stephanie Turco Williams.

Borbe su se nedavno pojačale oko libijskoga glavnog grada Tripolija. Primirjem dogovorenim u siječnju nastojao se dokončati 9-godišnji građanski rat, ali otad je bilo 850 kršenja sporazuma, prema UN-u, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 20:25