StoryEditor

Europska unija nastavlja s podrškom razvoju biciklizma u ZHŽ-u

Piše D  /  22.01.2021., 04:01h

Na sastanku su prezentirane do sada proveden te daljnje planirane aktivnosti projekta "Biciklističke rute za unaprjeđenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore - Cycling Rural", prenosi Fena.

Razgovaralo se o tek završenim obukama za biciklističke vodiče, što je rezultiralo s 40 certificiranih vodiča, koji će dobiti licencu Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine.

Potvrđena je i mreža biciklističkih ruta mapiranih u ZHŽ-u, a prikupljeni su i prijedlozi članova biciklističkih klubova kao direktnih korisnika projekta, kako nastaviti po završetku projekta, što će biti, kako kažu, novi izazov.

"Svi ti konkretni prijedlozi pomoći će u kreiranju i izradi što kvalitetnijeg plana razvoja cikloturizma u ovoj županiji. Sastanak je polučio ciljane rezultate, jer je dosadašnja suradnja dodatno ojačana novim planovima za budućnost, kako na organizaciji biciklističkih događaja na nivou ZHŽ-a, tako i na promociji i podršci razvoju biciklizma, onog natjecateljskog, ali i rekreativnog", priopćeno je iz Ureda za europske integracije Vlade ZHŽ-a.

Članovi biciklističkih klubova zadovoljni su dosadašnjim rezultatima projekta te se nadaju da će se trend pozitivne atmosfere oko biciklizma nastaviti i dalje.

Projekt "Cycling Rural" provodi se u okviru drugog poziva Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020. Realizacija projekta krenula je 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000 eura, od čega Europska unija financira 400.000 eura.

Partneri na projektu su Ured za europske integracije Vlade ZHŽ-a kao nositelj projekta, te gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi iz Crne Gore.

Europska unija ovaj projekt financira s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i turističke ponude na otvorenom, u ruralnim područjima prekograničnih regija dviju navedenih zemalja.

Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivnije turističke ponude pod brendom "Cycling Rural" koja će biti uključena u turističku ponudu obje zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu Jadranskog zaleđa, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:42