StoryEditor
vrijedni 600 milijuna eura

Europska unija blokira financiranje brojnih projekata u Republici Srpskoj

Piše desk  /  22.06.2022., 17:15h

Nakon što je ranije uskratila financiranje radova na koridoru 5C, te projekat revizatalizacije željezničkih pruga, Europska unija je sada odlučila da neće financirati rješavanje problema vodoopskrbe u općinama i gradovima RS - Doboj, Istočno Sarajevo, Laktaši, Prnjavor, Trebinje i Zvornik, prenosi Politički.ba.

Vrijednost tih projekata iznosila je oko 600 milijuna eura. Sankcije su odgovor na politiku blokada i secesije koju provode stranke iz manjeg bh. entiteta, predvođene Miloradom Dodikom.

Odluka da se ne financiraju projekti vodosopskrbe inicirana je danas u Rimu, tijekom sastanka Operativnog odbora Investicijskog foruma zapadnog Balkana (WBIF). Na sastanku se raspravljalo o aplikacijama za projekte iz cijele regije uključujući i BiH, prenosi Politički.

Predstavnica Njemačke je na sastanku jasno tražila da se iz projekata izuzme pomoć za RS zbog političke situacije i političkih blokada. Identično su zahtijevali Nizozemska, Češka, Švedska, Španjolska i Austrija. Francuski predstavnik je također podržao stav Njemačke, s tim da je on u svojoj formulaciji spomenuo "one koji ruše Dejtonski sporazum".

Inače, Europska komisija je istaknula da će nastaviti nadzirati političku situaciju i pokušati pronaći rješenje kroz dijalog, ali, a sada, financiranje rastućeg broja projekata je obustavljeno. S druge strane podržani su projekti koje su podnijele općine i gradovi iz Federacije BiH kao što su Gračanica, Tešanj, Široki Brijeg.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 07:52