StoryEditor
priopćenje

Europska pučka stranka podržava kandidatski status Bosne i Hercegovine

Piše fena  /  23.06.2022., 21:11h

Europska pučka stranka (EPP) priopćila je danas da snažno podržava kandidatski status Bosne i Hercegovine

Europska pučka stranka 'snažno podržava davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini uz razumijevanje da se poštuje Bruxelleski politički sporazum, uključujući neophodno usvajanje izmjene Izbornog zakona, što je hitno potrebno kako bi se omogućilo uspostavljanje funkcionalnih institucija nakon predstojećih izbora, čime bi se unaprijedilo stanje zemlje u 14 ključnih prioriteta'.

Priopćenje najveće političke grupacije u Europskom parlamentu dolazi uoči odluke Europskog vijeća o kandidatskom statusu za Ukrajinu i Moldaviju.

Ranije danas Europski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj  se spominje region zapadnog Balkana.

Da bi zadržala kredibilitet procesa proširenja Europske unije i omogućila svoje transformativne ovlasti, dugotrajna opredijeljenost prema zemljama Zapadnog Balkana mora se održati i njihova paralelna putanja treba da se nastavi bez utjecaja s više dinamike na osnovu zasluga, političkog usklađivanja, solidarnosti u međunarodnim pitanjima i dogovorenih obaveza, navodi se u rezoluciji Europskog parlamenta usvojene nakon današnjeg zasjedanja.

Europski parlament je također glasao velikom većinom da se dozvoli kandidatski status Ukrajini i Moldaviji, a Gruziji kada ispuni uvjete, navodi se u tekstu Rezolucije. 

- Europski parlament pozdravlja prijave za članstvo Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije kao izraz europskih težnji ljudi i njihove želje da žive u miru i sigurnosti u slobodnim, demokratskim i prosperitetnim zemljama koje održavaju dobrosusjedske odnose sa svim europskim državama i uključivanje u sve bližu suradnju s državama članicama EU. EP također pozdravlja službenu preporuku Komisije da se Ukrajini i Republici Moldaviji dodijeli status kandidata za članstvo u EU te europska perspektiva Gruzije - navodi se u Rezoluciji.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2022 21:11