StoryEditor

Europska komisija zgrožena pritiskom politike na pravosuđe u predmetu Respiratori

Piše D  /  06.12.2020., 09:12h

"Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu u slučaju navoda o prijevari u vezi s javnom nabavom medicinske opreme za COVID-19, koja je u centru medijske pažnje. Ovaj predmet pokrenuo je do sada nezabilježeno uplitanje u istragu. Takav neprimjeren pritisak na nezavisnost pravosuđa zabrinjava", stoji u Izvješću o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

Faksimil Izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu

Faksimil Izvješća o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu (Foto: Klix.ba)

Nadalje se u izvješću navodi da je Sud BiH odbio prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora osumnjičenima.

"Naređena je preventivna mjera zabrane kontaktiranja drugih osumnjičenih ili svjedoka. Suprotno svojoj ranijoj praksi, Sud nije naložio nadzor nad ovim preventivnim mjerama od agencije za provođenje zakona", dalje se navodi u izvješću Europske komisije iz listopada 2020. godine.

Europska komisija je potvrdila ranije spekulacije da se zbog predmeta Respiratori vrši pritisak na rad Tužiteljstva, ali posebno zabrinjava što su to uplitanje okarakterizirali kao "nezabilježeno".

Podsjetimo, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je nakon višemjesečne istrage podiglo optužnicu zbog afere "Respiratori" protiv premijera FBiH Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika poljoprivredne tvrtke Srebrena malina Fikreta Hodžića, ali i ministrice Jelke Milićević.

Novaliću, Solaku i Hodžiću, kao i pravnoj osobi "F. H. Srebrena malina" d.o.o. Srebrenica stavlja se na teret da su počinili kaznena djela:

- Udruživanje radi činjena kaznenih djela iz članka 249. KZBiH, a u vezi s kaznenim djelima:

- Zloporaba položaja ili ovlasti
- Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem
- Pranje novca
- Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava
- Krivotvorenje službene isprave
- Povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsificiranje ili uništavanje

Milićević se stavlja na teret da je počinila kazneno djelo nesavjesnog rada u službi.

PROČITAJTE JOŠ:

>>>Afera Respiratori: Podignuta optužnica protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Milićević<<<

>>>Tužitelji raspolažu mailovima i prepiskama Sebije Izetbegović, Asima Sarajlića i Fadila Novalića o nabavi respiratora<<<

>>>Čović: Jelka Miličević uvrštena u optužnicu iz nečijih političkih potreba<<<

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:54