StoryEditor

Europska komisija se zainteresirala za uvjete u kojima žive migranti u BiH

Piše D  /  16.02.2021., 02:02h

Johansson će su u BiH sastati s članovima predsjedništva države, predsjedateljem Vijeća ministara, ministrom sigurnosti, premijerom Unsko-sanskog kantona i gradonačelnikom Bihaća, rekao je glasnogovornik Komisije Adalbert Jahnz.

Zajedno s predstavnicima ministarstva sigurnosti, Međunarodne organizacije za migracije i ostalih agencija UN-a, povjerenica će posjetiti izbjeglički kamp Lipa pokraj Bihaća.

Taj kamp je potpuno uništen u požaru  23. prosinca 2020.  Kamp je uspostavljen u travnju 2020. kao odgovor vlade na pandemiju koronavirusa, ali u njemu nije bilo uvjeta za boravak zimi. 

Nakon požara stotine migranata boravile su na otvorenome, da bi im potom privremeni smještaj bio osiguran u šatorima koje je postavila vojska. Istodobno, kamp Bira u samom Bihaću, koji je europskim sredstvima opremljen za boravak zimi stoji prazan zbog protivljenja lokalnih vlasti.

Prema Europskoj Komisiji, u BiH boravi oko osam tisuća migranata i izbjeglica, od kojih njih šest tisuća živi u kampovima koje financira EU pored Sarajeva i u Unskom-sanskom kantonu

Povjerenica Johansson nakon Bosne i Hercegovine odlazi u posjet Albaniji.

Dnevnik.ba

20. rujan 2021 17:05