StoryEditor
novalić u izvješću

Europska komisija: Neopravdano se odugovlači sa suđenjem premijeru osumnjičenom za spornu nabavu respiratora

Piše desk  /  14.10.2022., 10:52h

U izvješću Europske komisije o napretku BiH prema EU, koji je objavljen prije dva dana, ponovno se spominje i sudski proces crnolistašu Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, kojem se sudi za koruptivne radnje prilikom nabave 100 respiratora iz Kine koji su iz proračuna plaćeni 10,5 milijuna KM.

U izvješću se navodi da se neopravdano odugovlači sa suđenjem.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u tijeku je proces protiv premijera FBiH i ministra financija FBiH, suspendiranog direktora Civilne zaštite FBiH i privatnog subjekta (predmet Novalić i dr.), u vezi s prijevarom u javnoj nabavi medicinske opreme za COVID-19. 

Sud BiH je vrlo loše vodio suđenje, što je rezultiralo velikim i neopravdanim odugovlačenjem, što je utjecalo i na sastav sudskog vijeća, jer je njegov predsjednik otišao u mirovinu.

image

Faksimil izvješća Europske komisije
 

AVAZ

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je dvije dodatne istrage, a Tužiteljstvo Županije Sarajevo jedan predmet u vezi s ovim. Ovi slučajevi su naširoko izvještavani u medijima, a istrage su u tijeku.

Neophodno je da tužiteljstvo i pravosudne službe osiguraju neovisno, djelotvorno i nepristrano sudsko praćenje u ovim slučajevima, koji imaju veliki odjek u javnosti i izazivaju zabrinutost za stanje korupcije u zemlji, navodi se u izvješću, prenosi Avaz.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:33