StoryEditor

Europska budućnost BiH moguća uz poštivanje prava svih triju naroda

Piše D  /  16.02.2021., 12:02h

Unatoč pokušajima pojedinih političkih elita da ovo prvorazredno političko pitanje stavi u stranu, pozornost s kojom Unija nastupa u ulozi moderatora još je jedan u nizu dokaza kako je europski put BiH neodvojiv od rješavanja političkog kriterija, a on se velikim dijelom veže uz harmonizaciju odnosa Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, piše Večernji.

Jasan signal

Sastanci na relaciji HDZ - SDA, a uz nazočnost šefa Izaslanstva EU-a u BiH Johanna Sattlera i veleposlanika SAD-a Erica Nelsona, jasan su pokazatelj nastojanja rješavanja ove tematike. Korijen problema leži u situaciji u kojoj se Hrvatima, kao malobrojnijem narodu, do sada često nametala izborna volja izborom predstavnika, a što je izravno kršenje načela na kojemu počiva BiH - konstitutivnosti, ali i demokratskih principa na kojima toliko inzistira Europska unija.

Stoga i ne čudi kako se EU odlučio uhvatiti ukoštac s ovim pitanjem, uz želju da se svaki narod, pa tako i hrvatski, osjeća u BiH kao u svojoj kući. Veliku ulogu u afirmaciji rješavanja međunacionalnih odnosa igra i Republika Hrvatska.

Ova Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem koristi brojne prilike kako bi ukazala na nužnost promjene Izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju.

U tom procesu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman svojim brojnim sastancima s čelnicima Unije, ali i zemalja okruženja, posebno ukazuje na potrebu promjene Izbornog zakona i poštivanja pune konstitutivnosti.

Na petu obljetnicu predaje zahtjeva BiH za članstvo u EU, Hrvatska demokratska zajednica BiH poručila je jučer kako reafirmira svoju nedvojbenu podršku za europsku budućnost zajedničke domovine BiH.

“Dana 15. veljače 2016. godine predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović u funkciji predsjedatelja Predsjedništva BiH predao je zahtjev za članstvo, čime je taj dan za Bosnu i Hercegovinu postao dan od povijesnog značaja. Svjesni izazova i kriterija koji predstoje pred našim društvom u europskim integracijama, HDZ BiH poziva političke dužnosnike na konstruktivan dijalog i suradnju kako bismo što skorije dobili kandidacijski status, koji nam je danas prijeko potreban. Na tom putu apeliramo na poštivanje apsolutne jednakopravnosti konstitutivnih naroda, kao i na zajednički rad koji će donijeti potrebnu angažiranost i napredak”, navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

Europsko načelo

Dodaje se kako u prvom redu, a poštujući europsko načelo ujedinjenosti u različitosti, pozivaju na neodgodivu provedbu političkog sporazuma iz Mostara o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kako bi se unaprijedili demokratski temelji našega društva, osigurala potpuna jednakopravnost konstitutivnih naroda BiH i ostvario kandidacijski status tijekom 2021. godine.

U kontekstu europskoga puta zemlje jasno je kako izborno zakonodavstvo predstavlja jednu od iznimno važnih točaka o čijem rješavanju ovisi harmoniziranje međunacionalnih odnosa.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:44