Article_Top_970x250

EUROPOL: Sa stranih ratišta u BiH se vratio 41 borac

balkanski isil

EUROPOL: Sa stranih ratišta u BiH se vratio 41 borac

lip 22, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Europska policija Europol objavila je izvještaj o stanju terorizma za 2017. godinu, u kojem se navodi kako je prošle godine zabilježen samo jedan neuspjeli pokušaj pojedinca da otputuje iz BiH na strano ratište.

U izvještaju se na nekoliko mjesta spominje i BiH, a prije svega u kontekstu da je 2017. godine objavljen magazin terorističke organizacije Islamska država "Rumiyah" i na jeziku bošnjačkog naroda, prenosi Klix.

Dodaje se kako propagandna sredstva "Al-Naba" i "Rumiyah" imaju za cilj naglašavanje ideologije i diskursa terorističke organizacije.

Europol navodi da ni u jednoj zemlji zapadnog Balkana tijekom prošle godine nisu zabilježeni teroristički napadi i da je na Kosovu zabilježeno smanjenje promotivnih aktivnosti ISIL-a.

Također, prošle godine na Kosovu nije bio zabilježen nijedan slučaj pružanja financijske ili logističke podrške terorističkim grupama.

Zemlje zapadnog Balkana izrazile su zabrinutost zbog mogućeg vraćanja boraca sa stranih ratišta u zemlje na teritoriju Europe. Prošle godine su kosovske vlasti pokrenule ukupno 54 predmeta zbog sumnje na sudjelovanje u terorističkim aktivnostima na teritoriji Iraka i Sirije, a u taj broj ulaze i predmeti koji na kraju nisu dokazani.

Uhićeni državljani Kosova osumnjičeni su prije svega zbog propagandnih aktivnosti.

Što se tiče BiH, u izvještaju se navodi da je do kraja prosinca 2017. godine iz BiH u Irak i Siriju otputovalo blizu 300 osoba. Prema procjenama bh. vlasti, 107 državljana BiH, od čega 61 muškarac i 46 žena, još uvijek se nalazi u Siriji. U BiH se navodno vratio 41 borac sa stranog ratišta, dok je 71 poginuo.

"Prošle godine zabilježen je samo jedan neuspjeli pokušaj pojedinca da otputuje iz BiH na područje sukoba", navodi se u izvještaju.

Europska policija upozorava i da unutar ekstremističkih grupa u BiH postoje frakcije s različitim vjerskim i ideološkim uvjerenjima.

Članovi albanske, bošnjačke i romske manjinske zajednice dominantni su u ekstremističkim grupama u Srbiji. Susjedna zemlja izvijestila je Europol kako su ekstremisti prošle godine nastavili provođenje propagandnih aktivnosti, kako direktnim kontaktima isto tako i putem interneta i društvenih mreža.

Srbija tvrdi da su ove aktivnosti bile usmjerene na radikalizaciju i regrutiranje novih članova za terorističke organizacije. Također se navodi kako je prošle godine došlo do pada aktivnosti koje se odnose na regrutiranje novih osoba u ISIL-u.

Crna Gora je Europsku policiju obavijestila o prisustvu nekoliko radikalnih grupa, među kojima su najizraženiji džihadisti i tekfirdžije. Crnogorski mediji prenose da se na tekfirdžije u Crnoj Gori gleda kao na veoma rigidne u interpretaciji osnovnih islamskih postulata, oni izvode religijske obrede prema striktnim šerijatskim pravilima.

"Tekfirdžije šire različite propagandne materijale internetom, ali nisu stvarna teroristička prijetnja. Isto se odnosi i na džihadističku grupu u zemlji, iako neki njeni članovi, posebno povratnici sa stranih ratišta, posjeduju znanja i vještine koje se mogu iskoristiti u terorističke svrhe", ističe Europol.

Također se napominje i da se umjerene grupe suprotstavljaju nasilnim metodama i traže distanciranje od radikalnih elemenata. U izvještaju Europola se navodi da je zbog sukoba iz prošlosti između zapadnobalkanskih zemalja velika količina naoružanja dostupna na tom tržištu.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250